Εκλεισε το βιβλίο για το 10ετές ομόλογο -Η απόδοση στο 1,5%, πάνω από 5 δισ. οι προσφορές

Εκλεισε το βιβλίο προσφορών για το 10ετές ομόλογο, με τα αποτελέσματα να κρίνονται ως απολύτως θετικά.

Η διαδικασία του reopening του 10ετούς ομολόγου του περασμένου Μαρτίου διήρκεσε περίπου τρεις ώρες, ενώ οι προσφορές άγγιξαν τα 5,5 δισ ευρώ.

Πέρα από τις προσφορές, το ενδιαφέρον όλων εστιάστηκε στην απόδοση της επανέκδοσης. Τον Μάρτιο, το 10ετές είχε εκδοθεί με κουπόνι 3.875% και απόδοση 3,9% και ακολούθησε το «ράλι» στα επίπεδα του 1,3- 1,4%.

Τι λένε κυβερνητικές πηγές για το 10ετές ομόλογο

Η τιμή εκκίνησης στη σημερινή επανέκδοση του ομολόγου ήταν 1,55% και τελικά έκλεισε στο 1,5%. Αρμόδια πηγή ανέφερε ότι «θα μπορούσαμε να το σπρώξουμε χαμηλότερα», σημειώνοντας, ωστόσο, ότι το κυρίως ζητούμενο ήταν να παγιώσουμε τις σχέσεις μας με τους μακροπρόθεσμους επενδυτές, οι οποίοι για μια ακόμη φορά έδωσαν το «παρών».

Το ζητούμενο ποσό ήταν 1 δισ ευρώ, ωστόσο είναι πολύ πιθανόν να αντληθούν 1,5 δισ ευρώ. Αυτό σημαίνει ότι αν αθροιστούν με 2,5 δισ ευρώ της αρχικής έκδοσης, το 10ετές αποτελεί πλέον έκδοση αναφοράς (benchmark) για τις αγορές.

Για το 10ετές ομόλογο μίλησε νωρίτερα, στην ΕΡΤ, και ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας υποστηρίζοντας ότι ο στόχος δεν ήταν να κάνουμε μια μεγάλη έκδοση αλλά «μια πετυχημένη έκδοση με καλή διασπορά στους επενδυτές και με ένα χαμηλό κόστος δανεισμού».

Πηγή: iefimerida

Σχόλια Άρθρου