Επιφυλακτικά και… επιλεκτικά ανοδικά το Χρηματιστήριο

Της Αλεξάνδρας Τόμπρα

Ήπια ανοδικά, αλλά και με μικρή συναλλακτική δραστηριότητα, έκλεισε σήμερα το Χρηματιστήριο Αθηνών, το οποίο δεν κατάφερε να ανακάμψει πάνω από τις 830 μονάδες, παρά το γεγονός ότι είχε την πλειονότητα των τίτλων του σε θετικά εδάφη.

Ο Γενικός Δείκτης έκλεισε με κέρδη 0,63% στις 829,52 μονάδες, ενώ κινήθηκε μεταξύ 824,51 μονάδων (+0,03%) και 830,94 μονάδων (+0,81%). Ο τζίρος διαμορφώθηκε στα 30,9 εκατ. ευρώ και ο όγκος στα 15,3 εκατ. τεμάχια, ενώ μέσω προσυμφωνημένων πράξεων διακινήθηκαν 50 χιλ. τεμάχια.

Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης έκλεισε με κέρδη 0,64%, στις 2.062,36 μονάδες, ενώ στο -0,81% ολοκλήρωσε τις συναλλαγές ο Mid Cap και στις 1.200,01 μονάδες. Ο τραπεζικός δείκτης έκλεισε με άνοδο 1,12% στις 755,35 μονάδες.

Η αγορά σήμερα είχε δύο εμπόδια. Το ένα ήταν η πτώση των δεικτοβαρών τίτλων της, όπως ο Ελλάκτωρ και η Coca Cola, και το δεύτερο η αναμονή για την έκδοση του 10ετούς ομολόγου, η οποία και θα αποτελέσει re-opening του τίτλου που εκδόθηκε τον Μάρτιο, προκειμένου να μειωθεί μεσοσταθμικά το κόστος δανεισμού.

Σύμφωνα με πληροφορίες του Capital.gr στόχος είναι η άντληση 1,5 δισ. ευρώ έτσι ώστε να ενισχυθεί η ρευστότητα της αγοράς και ειδικά του συγκεκριμένου τίτλου. Εκτός απροόπτου, το βιβλίο προσφορών θα ανοίξει αύριο, ανάλογα και με τις συνθήκες στις αγορές.

Στο μεταξύ η αγορά βρέθηκε στη διαδικασία αποτίμησης του προσχεδίου του προϋπολογισμού, το οποίο κατατέθηκε σήμερα στη Βουλή, προβλέποντας ότι θα διαμορφωθεί στο 3,56% του ΑΕΠ το πρωτογενές πλεόνασμα του 2020 και περιλαμβάνοντας τα μέτρα αναθέρμανσης της οικονομίας του 1,2 δισ. ευρώ. Ο Προϋπολογισμός, βασίζεται σε ρυθμό ανάπτυξης 2,8% το 2020 (από 2% φέτος) και σε ισχυρή άνοδο των επενδύσεων κατά 13,4% τον επόμενο χρόνο (από 8,8% φέτος). Μια πρόβλεψη η οποία κρίθηκε απαιτητική αλλά εφικτή από το Δημοσιονομικό Συμβούλιο.

Ωστόσο, αυτό που περιμένει η αγορά είναι το σχέδιο “Ηρακλής”, με τις διαπραγματεύσεις να βρίσκονται σε εξέλιξη μεταξύ τραπεζών και κυβέρνησης. Όσο πλησιάζει η ώρα της επίσημης έγκρισης από την DGComp, πιθανότατα την Τετάρτη, τόσο οι “πιέσεις” για τη βελτίωση της θέσης της κάθε πλευράς σκληραίνουν… με κάθε τρόπο, προκαλώντας μάλιστα, όπως υποστηρίζεται από ορισμένους που βρίσκονται μέσα στις διαδικασίες, “ακόμα και τον κίνδυνο προσωρινής εμπλοκής…”.

Η “φθινοπωρινή μπόρα” που βίωσε η αγορά το τελευταίο διάστημα, σύμφωνα με τον Ηλ. Ζαχαράκη της Fast Finance, έχει αυξήσει τη μεταβλητότητα, με τις ξένες αγορές να δίνουν την αφορμή για τη διορθωτική κίνηση, μιας και οι 875 μονάδες, ενώ δοκιμάστηκαν πολλάκις δεν κατοχυρώθηκαν. Οι 855 έχουν γίνει σημαντική κοντινή αντίσταση ενώ σε κάθε περίπτωση η ζώνη των 800 μονάδων είναι σημαντική τόσο σε εβδομαδιαίο όσο και σε μηνιαίο γράφημα.

To θετικό είναι πως είμαστε σε μία φάση που η πραγματική οικονομία τρέχει πιο γρήγορα από το χρηματιστήριο μιας και το τελευταίο είχε ήδη προεξοφλήσει την πρώτη φάση του. Η οικοδομική δραστηριότητα έχει εκτοξευτεί, κάτι που θα φανεί και στα επίσημα νούμερα το επόμενο διάστημα. Ο τραπεζικός κλάδος βρίσκει να κάνει προσπάθεια να κάνει και πάλι τη δουλειά του, δηλαδή να δανείζει, κάτι που έχει ξεχάσει εδώ και χρόνια έχοντας μπροστά του βέβαια να λύσει βιαστικά τα θέματα του, καταλήγει ο κ. Ζαχαράκης.

Στο ταμπλό τώρα, η Motor Oil σημείωσε κέρδη 3,53%, με τον ΟΠΑΠ και τη ΔΕΗ να κλείνουν στο +2,76% και 2,15% αντίστοιχα. Άνω του 1% ήταν τα κέρδη σε Jumbo, Βιοχάλκο, Μυτιληναίο, Πειραιώς, Εθνική και Alpha Bank, ενώ ήπια πτωτικά έκλεισαν οι Cenergy, Ελληνικά Πετρέλαια, Eurobank, Aegean, Σαράντης και ΟΛΠ.

Στον αντίποδα, η Ελλάκτωρ έκλεισε με απώλειες 4,29%, με την ΕΧΑΕ να ολοκληρώνει στο -2,02%. Ήπια πτωτικά έκλεισαν οι Coca Cola, Λάμδα, Titan και Τέρνα Ενεργειακή, ενώ χωρίς μεταβολή έκλεισαν οι ΟΤΕ, ΑΔΜΗΕ, ΓΕΚ Τέρνα και Φουρλής.

Πηγή: Capital.gr

Σχόλια Άρθρου