Πάνω από 9 τρισ. δολ. αξίζουν πλέον οι μετοχές των αμερικανικών τεχνολογικών ομίλων

Του Sergei Klebnikov

Οι μετοχές των αμερικανικών τεχνολογικών εταιρειών έχουν οδηγήσει την αγορά μετοχών σε νέα υψηλά επίπεδα, με αποτέλεσμα ο συγκεκριμένος τομέας να έχει καταστεί πιο πολύτιμος από ολόκληρη την ευρωπαϊκή αγορά μετοχών, για πρώτη φορά στην ιστορία, σύμφωνα με την τελευταία μελέτη της Bank of America.

Σημαντικά γεγονότα

-Η Bank of America ανέφερε, λοιπόν, πως η κεφαλαιοποίηση της αγοράς των μετοχών που ανήκουν στις αμερικανικές εταιρείες τεχνολογίας έχει φτάσει στα 9,1 τρισεκατομμύρια δολάρια, ξεπερνώντας όλη την ευρωπαϊκή αγορά μετοχών -συμπεριλαμβανομένων του Ηνωμένου Βασιλείου και της Ελβετίας-, που έχει κεφαλαιοποίηση 8,9 τρισ. δολ.

-Η Τράπεζα, για να γίνει καλύτερα αντιληπτή η αλλαγή των μεγεθών, υπογράμμισε πως το 2007 η ευρωπαϊκή αγορά μετοχών ήταν τέσσερις φορές το μέγεθος των αμερικανικών τεχνολογικών μετοχών.

-Η συγκεκριμένη είδηση δεν προκάλεσε τεράστια έκπληξη, και αυτό διότι οι αμερικανικές τεχνολογικές εταιρείες πρωτοστατούν στο rebound της αγοράς μετοχών. Ο S&P 500 έχει καταφέρει να ανακάμψει πάνω από 55% από το χαμηλότερο επίπεδό του τον Μάρτιο.

-Αυτή όμως η ανάπτυξη έχει πυροδοτήσει και ανησυχίες πως η αμερικανική αγορά υπερσυγκεντρώνεται σε μια μερίδα μετοχών, και συγκεκριμένα στις μετοχές των εταιρειών τεχνολογίας.

-Οι μετοχές για τις οποίες γίνεται λόγος ανήκουν στις πέντε μεγάλες αμερικανικές τεχνολογικές εταιρείες Apple, Microsoft, Amazon, Google (Alphabet) και Facebook. Όλες μαζί αντιπροσωπεύουν το 23,8% του S&P 500, σύμφωνα με τον Howard Silverblatt, αναλυτή των χρηματιστηριακών δεικτών S&P και Dow Jones.

-Η μετοχή της Apple, κατά την τελευταία δεκαετία, έχει καταγράψει άνοδο πάνω από 1.200% και έχει γίνει η πρώτη αμερικανική εταιρεία με κεφαλαιοποίηση πάνω από 2 τρισ. δολ. Για την ίδια περίοδο, η μετοχή της Amazon κατέγραψε άνοδο πάνω 2.700%.

Αναμενόμενη εξέλιξη

Η τεχνολογία είναι ο χρηματιστηριακός τομέας με τη μεγαλύτερη ανάπτυξη τόσο στις ΗΠΑ όσο και παγκοσμίως, αναφέρει ο Silverblatt. Δεδομένου, λοιπόν, πως η αμερικανική αγορά αποτελεί το 56% της παγκόσμιας αγοράς μετοχών, η άνοδος των τεχνολογικών μετοχών δεν αποτελεί έκπληξη, συνεχίζει.

Πρωταγωνιστές της χρονιάς

Οι μετοχές των τεχνολογικών εταιρειών, στο μεγαλύτερο τμήμα του 2020, έχουν ξεπεράσει ολόκληρη την αγορά μετοχών. Ενώ ο S&P 500 έχει καταγράψει άνοδο πάνω από 7% μέχρι τώρα, η Alphabet έχει ανέβει 19%, οι Facebook και Microsoft κατά 40%, η Apple κατά 66% και η Amazon 79%. Πολλοί επενδυτές θεωρούν αυτές τις μετοχές ως “ασφαλές καταφύγιο” και αναμένουν σταθερά κέρδη από τις διαδικτυακές επιχειρηματικές δραστηριότητες παρά την αβεβαιότητα της πανδημίας, η οποία έφερε τα πάνω κάτω σε όλη την υπόλοιπη αγορά.

Πηγή: Capital.gr

Σχόλια Άρθρου