Χρηματιστήριο: Άντεξαν στην πολιορκία των πωλητών οι 820 μονάδες

Της Αλεξάνδρας Τόμπρα

Άντεξαν για ακόμη μία φορά οι 820 μονάδες στο Χρηματιστήριο Αθηνών, το οποίο αν και βρέθηκε υπό τη μεγάλη πίεση κυρίως των τραπεζικών μετοχών, περιόρισε ελαφρώς στο τέλος τις απώλειές του, με τη βοήθεια της άμυνας και των αγοραστών που εκδήλωσε σε επιλεγμένους τίτλους.

Ο Γενικός Δείκτης έκλεισε με απώλειες 0,66% στις 824,06 μονάδες, ενώ κινήθηκε μεταξύ 818,90 μονάδων (-1,28%) και 831,29 μονάδων (+0,21%). Ο τζίρος διαμορφώθηκε στα 66,6 εκατ. ευρώ και ο όγκος στα 47,8 εκατ. τεμάχια, ενώ μέσω προσυμφωνημένων πράξεων διακινήθηκαν 10,5 εκατ. τεμάχια (τα 10 εκατ. τεμάχια από τη Eurobank).

Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης έκλεισε με απώλειες 0,51%, στις 2.051,92 μονάδες, ενώ στο -3,03% ολοκλήρωσε τις συναλλαγές ο Mid Cap και στις 1.163,65 μονάδες. Ο τραπεζικός δείκτης έκλεισε με πτώση 2% στις 740,21 μονάδες.

Σήμερα, ήταν η δεύτερη φορά μέσα στις πρώτες ημέρες του Οκτωβρίου που ο Γενικός Δείκτης δοκίμασε τα επίπεδα των 820 μονάδων, με τους αγοραστές και τις άμυνες να ενεργοποιούνται μόλις ο δείκτης “έγραψε” τις 818 μονάδες. Βέβαια, η αγορά αδυνατεί να εκδηλώσει κάποια ισχυρή αντίδραση προκειμένου να μην παραμείνει στη ζώνη αυτή, η διάσπαση της οποίας θα ανοίξει τον δρόμο για τη δοκιμασία των 800 μονάδων.

Πράγματι, η αύξηση της συναλλακτικής δραστηριότητας σε πτωτικές συνεδριάσεις και η μείωση αυτής στις ανοδικές έχει προβληματίσει τους εγχώριους αναλυτές, οι οποίοι δεν βλέπουν ότι υπάρχει κάποιος σοβαρός λόγος για τον οποίο το ΧΑ να είναι καθηλωμένο σε αυτά τα επίπεδα, την ώρα που η αγορά ομολόγων δίνει τελείως διαφορετικά μηνύματα.

Άλλωστε, σήμερα η Ελλάδα άντλησε 1,5 δισ. ευρώ με το χαμηλότερο επιτόκιο στην ιστορία της, ήτοι στο 1,5%, ενώ γι’ αυτήν την απόδοση προσφέρθηκαν 5,4 δισ. ευρώ. Είναι μια εξέλιξη που επιβεβαιώνει και στην πράξη την ισχυρή βελτίωση που έχουν καταγράψει τα ελληνικά ομόλογα από τις αρχές του έτους, την ώρα μάλιστα που στην πρώτη έκδοση του 10ετούς, τον περασμένο Μάρτιο, η απόδοση ήταν στο 3,9%.

Υπενθυμίζεται εδώ ότι τα ελληνικά ομόλογα έχουν καταγράψει ένα πρωτοφανές ράλι φέτος, και ειδικά μετά τις ευρωεκλογές, με το κόστος δανεισμού του ελληνικού Δημοσίου να έχει καταγράψει “βουτιά” της τάξης του 70% από τις αρχές του 2019 όταν η απόδοση του 10ετούς βρισκόταν στο 4,4%. Μάλιστα, όπως επισημαίνουν αρκετό καιρό τώρα οι ξένοι αναλυτές, η πτώση αυτή του κόστους δανεισμού της Ελλάδας έχει φέρει τις αποδόσεις σε επίπεδα που έχουν τίτλοι που βρίσκονται στην κατηγορία της επενδυτικής βαθμίδας.

Και μπορεί η ελληνική οικονομία να μην βρίσκεται σε επενδυτική βαθμίδα, αλλά υπάρχουν προσδοκίες για μια θετική αξιολόγηση από τον οίκο Standard & Poor’s η οποία αναμένεται αργότερα μέσα στον μήνα. Ο οίκος έχει θέσει θετικές προοπτικές για την Ελλάδα, κάτι που σημαίνει ότι μπορεί να υπάρξει αναβάθμιση από το τρέχον “Β+”, εάν επιβεβαιωθεί η μεταρρυθμιστική πρόοδος από την κυβέρνηση ή η δραστική μείωση των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων των ελληνικών τραπεζών.

Αξίζει πάντως εδώ να σημειωθεί ότι μεταξύ άλλων η αγορά περιμένει το σχέδιο “Ηρακλής” για τα μη εξυπηρετούμενα ανοίγματα των τραπεζών, με τις διαπραγματεύσεις να βρίσκονται σε εξέλιξη μεταξύ τραπεζών και κυβέρνησης. Όσο πλησιάζει η ώρα της επίσημης έγκρισης από την DGComp, πιθανότατα την Τετάρτη, τόσο οι “πιέσεις” για τη βελτίωση της θέσης της κάθε πλευράς σκληραίνουν… με κάθε τρόπο, προκαλώντας μάλιστα, όπως υποστηρίζεται από ορισμένους που βρίσκονται μέσα στις διαδικασίες, “ακόμα και τον κίνδυνο προσωρινής εμπλοκής…”.

Στο ταμπλό τώρα, η ΔΕΗ, η Πειραιώς και η Βιοχάλκο έκλεισαν με απώλειες άνω του 3%, ενώ άνω του 2% ήταν η πτώση σε Alpha Bank, Εθνική και Ελλάκτωρ. Οι απώλειες σε Cenergy, Σαράντη, Τέρνα Ενεργειακή, Ελληνικά Πετρέλαια, Λάμδα και ΟΠΑΠ ξεπέρασαν το 1%, ενώ ήπια πτωτικά έκλεισαν οι ΟΛΠ, Μυτιληναίος, ΑΔΜΗΕ, Eurobank, Coca Cola, ΓΕΚ Τέρνα και ΕΧΑΕ.

Στον αντίποδα, οι στηρίξεις στην αγορά ήρθαν από το +2,14% της Jumbo και το +1,33% του ΟΤΕ, ενώ μικρά κέρδη σημείωσαν και οι Motor Oil και Aegean. Χωρίς μεταβολή οι Titan και Φουρλής.

Πηγή: Capital.gr

Σχόλια Άρθρου