Εκπληξη: Η ξαναβγαίνει στις αγορές με 10ετές ομόλογο

Μετά την κατάθεση του σχεδίου προυπολογισμού του 2020 στη Βουλή που προβλέπει ότι για πέμπτη συνεχή χρονιά η Ελλάδα θα επιτύχει πρωτογενές πλεόνασμα πάνω από το στόχο 3,5% του ΑΕΠ (3,56% ή 7.026 δισ. ευρώ) η κυβέρνηση εκμεταλεύτεται τη συγκυρία και έδωσε το πράσινο φώς στον ΟΔΔΗΧ να ξαναβγεί «εδώ και τώρα» στις αγορές.

Σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες ο Οργανισμός Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους πρόκειται αν όχι αύριο, μεθαύριο, να προχωρήσει στην επανέκδοση του 10ετούς ομολόγου (re-opening) και να ζητήσει από τις αγορές ένα μικρό ποσό της τάξης του 1-1,5 δισ. ευρώ.

Κι αυτό προκειμένου να αποτυπώσει τη θεματική μείωση του κόστους δανεισμού για την Ελλάδα που έχει σημειωθεί από την τελευταία έκδοση που είχε γίνει τον περασμένο Μάρτιο (το δεκαετές είχε εκδοθεί με κουπόνι 3,9%).

Ζητούμενο η αναβάθμιση από τους οίκους

Τόσο η νέα έκδοση όσο και η αναμενόμενη κατάθεση στη Βουλή του σχεδίου στήριξης των τραπεζών με εγγυήσεις του δημοσίου (σχέδιο Ηρακλής) έναντι τίτλων που αναφέρονται στα κόκκινα δάνεια, αναμένεται να παίξουν σημαντικό ρόλο στη ζητούμενη αναβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας της χώρας από τους διεθνείς οίκους.

Όπως είναι γνωστό, η Ελλάδα έχει υπερκαλύψει το πρόγραμμα δανεισμού για το 2019, ενώ και το 2020 οι δανειακές ανάγκες είναι περιορισμένες.

Πηγή: News.in.gr

Σχόλια Άρθρου