Καιρός: Αγριεύει με ισχυρές βροχές και καταιγίδες – Για…

Νέα επιδείνωση αναμένεται να παρουσιάσει ο καιρός τη Δευτέρα (7.10.2019) με βροχές και καταιγίδες, που σταδιακά θα επηρεάσουν σχεδόν το σύνολο της χώρας – συμπεριλαμβανομένης της Αττικής – και θα συνεχιστούν τουλάχιστον έως τις βραδινές ώρες της Τρίτης (8.10.2019).

Οι βροχοπτώσεις κατά τόπους, καθώς και στην Αθήνα, θα είναι έντονες, σύμφωνα με τη μετεωρολογική υπηρεσία meteo του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, ενώ σε αρκετές περιοχές της Δυτικής, της Ανατολικής και της Νότιας Ελλάδας θα έχουν σχετικά μεγάλη διάρκεια. Παράλληλα, η θερμοκρασία θα σημειώσει πτώση.

Τη Δευτέρα (7.10.2019) βροχές θα εκδηλωθούν αρχικά στο Ιόνιο, στα ανατολικά ηπειρωτικά, στις Κυκλάδες και κατά τόπους στη Μακεδονία. Βαθμιαία τα φαινόμενα θα ενταθούν και θα επεκταθούν στις περισσότερες περιοχές της χώρας. Καταιγίδες θα εκδηλωθούν στη Δυτική Ελλάδα, στα ηπειρωτικά από τη Θεσσαλία και νοτιότερα, καθώς επίσης στο Αιγαίο από τις Σποράδες και νοτιότερα.

Στο Βόρειο Αιγαίο θα επικρατήσουν βορειοανατολικοί άνεμοι με εντάσεις έως 8 μποφόρ, ενώ στο Νότιο Αιγαίο θα πνέουν νότιοι άνεμοι με εντάσεις έως 6 μποφόρ. Ανατολικοί έως νοτιοανατολικοί άνεμοι εντάσεων 6 – 7 μποφόρ θα επικρατήσουν στο Ιόνιο.

Την Τρίτη (8.10.2019) οι βροχές και οι καταιγίδες θα συνεχιστούν, με εξαίρεση τις Κυκλάδες και την Κρήτη, όπου γρήγορα θα σταματήσουν. Σταδιακά βελτίωση του καιρού αναμένεται στη Βόρεια και στη Δυτική Ελλάδα, ενώ μέχρι το βράδυ και στις υπόλοιπες περιοχές τα φαινόμενα θα εξασθενήσουν και θα περιοριστούν στα ανατολικά ηπειρωτικά τμήματα. Ενισχυμένοι βόρειοι άνεμοι εντάσεων 6-7 μποφόρ και τοπικά στα βόρεια 8 μποφόρ θα πνέουν στο Αιγαίο, ενώ ανατολικοί άνεμοι εντάσεων έως 6 και τοπικά 7 μποφόρ θα επικρατήσουν στο Ιόνιο.

ΕΜΥ – Καιρός:

Έκτακτο δελτίο επιδείνωσης του καιρού εξέδωσε η Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία: Τη Δευτέρα (7.10.2019), ισχυρές βροχές και καταιγίδες προβλέπονται, από το πρωί στην κεντρική Μακεδονία, τη Θεσσαλία και τις Σποράδες, από τις προμεσημβρινές ώρες στο Ιόνιο, την Ήπειρο, τη δυτική Στερεά, την Πελοπόννησο, την ανατολική Στερεά, την Αττική και την Εύβοια και πιθανόν τη δυτική Μακεδονία. Από το απόγευμα στις Κυκλάδες, πιθανόν την Κρήτη και από το βράδυ στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου και τη νύχτα στα Δωδεκάνησα.

Τα φαινόμενα θα εξασθενήσουν από τις βραδινές ώρες στο Ιόνιο, την Ήπειρο, τη δυτική Στερεά, την Πελοπόννησο και την Κρήτη και κατά τη διάρκεια της νύχτας στην ανατολική Στερεά, την Αττική και τις Κυκλάδες.

Την Τρίτη (8.10.2019) τα έντονα φαινόμενα θα συνεχιστούν μέχρι τις πρωινές ώρες στα νότια τμήματα της κεντρικής Μακεδονίας, την ανατολική Θεσσαλία, τις Σποράδες, τη βόρεια Εύβοια, τα νησιά του ανατολικού Αιγαίου και μέχρι το μεσημέρι στα Δωδεκάνησα.

Από το απόγευμα τα φαινόμενα σε όλη τη χώρα θα εξασθενήσουν.

Καλλιάνος: Μία μέρα δύσκολη…

Για δύσκολη Δευτέρα (78.10.2019) προϊδεάζει ο βουλευτής και μετεωρολόγος Γιάννης Καλλιάνος, που προειδοποιεί για έντονη κακοκαιρία. Όπως επισημαίνει, προβλέπονται βροχές και κατά τόπους ισχυρές καταιγίδες, ακόμη και στην Αττική, ενώ στα βόρεια ορεινά θα εμφανιστούν και τα πρώτα χιόνια!

Αναλυτικότερα, σύμφωνα με το προγνωστικό μοντέλο που δημοσιεύει ο Γιάννης Καλλιάνος, αναμένονται αρκετά μεγάλα ύψη βροχής, συμπεριλαμβανομένης της Αττικής, στην οποία θα σημειωθούν και σποραδικές καταιγίδες.

Ο γνωστός μετεωρολόγος προειδοποιεί για την πιθανότητα πλημμυρικών φαινομένων από τη Θεσσαλία και νοτιότερα (στα ηπειρωτικά), ενώ και στο βορειοανατολικό, κεντρικό και νότιο Αιγαίο οι βροχές και οι καταιγίδες πιθανότατα σε τοπικό επίπεδο θα έχουν έντονο χαρακτήρα.

«Αξίζει να σημειωθεί πως και οι πρώτες χιονοπτώσεις θα κάνουν την εμφάνιση τους στα πολύ ορεινά τμήματα της χώρας. Για παράδειγμα αναμένεται να χιονίσει στα μεγάλα υψόμετρα του Ολύμπου, ενώ σε χαμηλότερα υψόμετρα θα χιονίσει στη Βόρεια Ελλάδα. Συγκεκριμένα στη Μακεδονία θα χιονίσει από το υψόμετρο των 1800 – 1900 μέτρων ενδεικτικά και υψηλότερα σε αρκετές περιοχές», σημειώνει ακόμη ο κ. Καλλιάνος.

Προσθέτει ακόμη πως οι άνεμοι κατά βάση δεν θα προβληματίσουν εκτός από το βόρειο Αιγαίο που εκεί μόνο θα πνέουν βοριάδες εντάσεως έως 8 μποφόρ από το βράδυ, ενώ την Τρίτη (8.10.2019) θα παραμείνουν «υπολείμματα της κακοκαιρίας» με τοπικές βροχές, κυρίως στα κεντρικά και νότια, όμως τα φαινόμενα δεν θα είναι τόσο δυνατά.

Δείτε την ανάρτηση που έκανε ο Γιάννης Καλλιάνος:

Πηγή: Newsit

Σχόλια Άρθρου