Novartis: Στη Βουλή συζητείται η πρόταση για σύσταση προανακριτικής κατά Παπαγγελόπουλου -Δείτε live

Με μυστική ψηφοφορία, που αναμένεται να διεξαχθεί αργά απόψε, θα ολοκληρωθεί η συζήτηση επί της πρότασης της ΝΔ για τη σύσταση ειδικής κοινοβουλευτικής επιτροπής που θα διενεργήσει προκαταρκτική εξέταση για το ρόλο του πρώην αναπληρωτή υπουργού Δικαιοσύνης Δημήτρη Παπαγγελόπουλο στην υπόθεση Novartis.

Η ΝΔ προτείνει τη διερεύνηση τυχόν ποινικών ευθυνών του κ. Παπαγγελόπουλου για 4 αδικήματα: Ηθική αυτουργία στο αδίκημα της κατάχρησης εξουσίας κατά φυσική αυτουργία και άμεση συνέργεια δικαστικών λειτουργών. Πρόκληση και προσφορά για την τέλεση εγκλήματος. Ηθική αυτουργία σε παράβαση καθήκοντος. Ηθική αυτουργία σε ψευδορκία.

Η πρόταση της ΝΔ βασίζεται στις καταθέσεις, του αντιεισαγγελέα του Αρείου Πάγου και επόπτη της Εισαγγελίας Διαφθοράς Ιωάννη Αγγελή, της αντιεισαγγελέως Εφετών, πρώην Εισαγγελέας Εγκλημάτων Διαφθοράς, Ελένης Ράικου, του διοικητή της Τράπεζας Ελλάδος και πρώην υπουργού Οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα. Επίσης βασίζεται σε φερόμενη ρήση του Δημήτρη Παπαγγελόπουλου σε δικαστική λειτουργό που χειρίζεται την υπόθεση Νοβάρτις, καθώς και σε δήλωσή του, ως αναπληρωτή Δικαιοσύνης τον Φεβρουάριο του 2018, έξω από το Μέγαρο Μαξίμου, πριν η δικογραφία διαβιβαστεί στη Βουλή ότι «πρόκειται για το μεγαλύτερο σκάνδαλο από συστάσεως του ελληνικού κράτους».

Παράλληλα έχουν κατατεθεί στη Βουλή αντίγραφα των καταθέσεων, του πρώην πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά, του επιτρόπου της Ευρωπαϊκής Ένωσης Δημήτρη Αβραμόπουλου, του πρώην προέδρου του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελου Βενιζέλου, καθώς και αντίγραφα της δικογραφίας η οποία σχηματίστηκε μετά από παραγγελία του αναπληρωτή εισαγγελέα του Αρείου Πάγου Δημήτρη Τασούλα.

Live από τη Βουλή

Πλεύρης: Ανοικτό το ενδεχόμενο να διευρυνθεί το κατηγορητήριο σε άλλα πρόσωπα

Ο εισηγητής της Νέας Δημοκρατίας στην συζήτηση για την σύσταση προανακριτικής επιτροπής Θανάσης Πλεύρης αφήσει ανοιχτό το ενδεχόμενο τόσο να διευρυνθεί το κατηγορητήριο όσο και τα πρόσωπα που θα ελέγξει η προανακριτική για τη Novartis, σε περίπτωση που βρεθούν νέα στοιχεία.

«Το κατηγορητήριο είναι ανοικτό και για άλλα αδικήματα εφόσον προκύψουν στοιχεία στην πορεία και για άλλα πρόσωπα εφόσον υπάρξουν στοιχεία, για να λογοδοτήσουν όσο ψηλά κι αν βρίσκονται. Αυτή είναι η θεσμικότητα. Ενώ εσείς επιλέξατε με τρεις κουκουλοφόρους μάρτυρες να οδηγήσετε, χωρίς άλλα στοιχεία, δέκα πρόσωπα σε προανακριτική»

Όμως ο κ. Πλεύρης άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να έρθουν και να εξεταστούν από την προανακριτική και οι προστατευόμενοι μάρτυρες. «Θα εξεταστούν όλοι, η κουκούλα δεν θα εμποδίσει την απόδοση της αλήθειας έχουμε όλες τις δικονομικές δυνατότητες να το κάνουμε».

Αναφερόμενος στην κατάθεσή του εισαγγελέα Αγγελή ο κ. Πλεύρης θύμισε παλαιότερη δήλωση του κ. Παπαγγελόπουλου στην επιτροπή θεσμών της Βουλής όπου τον χαρακτήριζε αδάμαστο εισαγγελέα.

«Ο κ. Αγγελής είναι ο πιο ικανός, έντιμος και αδάμαστος εισαγγελέας. Δεν το λέω εγώ το λέει ο κ. Παπαγγελόπουλος το 2016 στην επιτροπή θεσμών της Βουλής».

Ως προς την λειτουργία της προανακριτικής επιτροπής ο κ. Πλεύρης που θα είναι μέλος της ανέφερε ανάμεσα στα άλλα. «Η παρούσα πλειοψηφία σεβόμενη το τεκμήριο αθωότητας του εμπλεκόμενου υπουργού θα διερευνήσει την υπόθεση με την υπόσχεση ότι θα φθάσουμε μέχρι την πλήρη διαλεύκανση της. Σε αντίθεση με την προηγούμενη Κυβέρνηση που κρέμασε κόσμο στα μανταλάκια με μοναδικά στοιχεία μαρτυρίες κουκουλοφόρων μαρτύρων, που αποδείχθηκαν ψευδείς, η παρούσα πλειοψηφία στηρίζεται σε επαρκές αποδεικτικό υλικό για την παραπομπή του κ. Παπαγγελόπουλου, καθώς υπάρχουν πρωτίστως μαρτυρίες πρώην συναδέλφων του εισαγγελικών λειτουργών.»

Ο κ. Πλεύρης θύμισε και την περίφημη δήλωση που έκανε ο Δημήτρης Παπαγγελόπουλος έξω από το μέγαρο Μαξίμου για την υπόθεση Novartis και αναρωτήθηκε γιατί τώρα δεν μπορεί να πείσει τους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ να ψηφίσουν την σύσταση προανακριτικής επιτροπής.

«Προφανώς επικαλούμενος την ίδια πείρα του, που ζήτησε με τρεις καταθέσεις κουκουλοφόρων μαρτύρων να διωχθούν 10 πολιτικά πρόσωπα, θα ζητήσει τη σύσταση προκαταρκτικής επιτροπής ,όπως είχε δεσμευθεί στη Βουλή στις 21.02.18 καθώς το αποδεικτικό υλικό στηρίζεται σε καταθέσεις εισαγγελικών λειτουργών πρώην συναδέλφων του με επίκληση σειράς πραγματικών περιστατικών και όχι σε καταθέσεις κουκουλοφόρων μαρτύρων που αποδείχθηκαν ψευδείς, καθώς αρχειοθετήθηκαν οι υποθέσεις. Αναρωτιέμαι δύο επώνυμες καταθέσεις εισαγγελέων συναδέλφων του δεν είναι αρκετές για να σας πείσει ο κ. Παπαγγελόπουλος να ψηφίσετε την σύσταση προανακριτικής επιτροπής»;

Λάππας (ΣΥΡΙΖΑ): Ζητήστε άρση τηλεφωνικού απορρήτου Παπαγγελόπουλου, δεν έχουμε να φοβηθούμε τίποτα

Από την πλευρά του ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ Σπύρος Λάππας κάλεσε τους βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας να παραδεχτούν ότι η Novartis είναι σκάνδαλο.

«Όταν μιλάτε για τη Novartis θα εκστομίσετε μία φορά επιτέλους τη λέξη “σκάνδαλο”; Στο ερώτημα σκευωρία ή σκάνδαλο δεν είπατε τίποτα. Θέλετε να κρύψετε να μη μιλάει η Βουλή και να μην καταλαβαίνει η κοινωνία τι έγινε στο χώρο υγείας και πώς συνέβαλε αυτό στη χρεοκοπία της χώρας» τόνισε και πρόσθεσε: «Εμείς λέμε ότι είναι η Novartis είναι σκάνδαλο,εσείς λέτε ότι είναι σκευωρία. Θέλετε να συσκοτίζετε και να αποπροσανατολίζετε την κοινή γνώμη από το πραγματικό σκάνδαλο γιατί σε 20 κράτη επιβάλλονται πρόστιμα για παράνομες πρακτικές, πριν λίγο καιρό για χρηματισμό τριών γιατρών στις Ηνωμένες Πολιτείες επιβλήθηκε πρόστιμο 311.000.000 ευρώ».

Μάλιστα πρότεινε στη Νέα Δημοκρατία να ζητήσει την άρση του τηλεφωνικού απορρήτου προκειμένου να φανεί με ποιους επικοινωνούσε ο κ. Παπαγγελόπουλος.

«Σας προκαλώ να ζητήσετε από την εισαγγελία του Αρείου Πάγου την άρση του τηλεφωνικού απορρήτου για να δούμε τις συνομιλίες Παπαγγελόπουλου με Ράικου και Τουλουπάκη, δεν έχουμε να φοβηθούμε απολύτως τίποτα εσείς έχετε να κρύψετε».

Κεγκέρογλου σε ΣΥΡΙΖΑ: «Θα αρνηθείτε το φως ή σας τρέφει το ψέμα;»

Ο εισηγητής του Κινήματος Αλλαγής Βασίλης Κεγκέρογλου δήλωσε οτι το κόμμα του θα ψηφίσει τη σύνταξη προανακριτικής κάτι που πρέπει όπως ανέφερε να κάνουν όλα τα κόμματα .

«Ολα τα κόμματα οφείλουμε να πούμε ένα ναι στην σύσταση της επιτροπής όπως πριν λίγες μέρες είπαμε ναι στην άρση ασυλίας του Ανδρέα Λοβέρδου. Ας τοποθετηθούμε όλοι καθαρά ναι να εξεταστούν όλες οι κατηγορίες.»

Ο κ. Γκεγκέρογλου επιτέθηκε με σφοδρότητα στους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, λέγοντας ότι τους τρέφει το ψέμα και τους προστατεύει το σκοτάδι. «Σήμερα τι θέση θα πάρετε; Θα αρνηθείτε να εξεταστούν οι σοβαρότατες καταγγελίες των ανώτατων δικαστικών και υψηλών αξιωματούχων για το στήσιμο της πολιτικής σκευωρίας και την λειτουργία του παραδικαστικού συστήματος; Προχθές ψηφίσατε την άρση της ασυλίας.Σήμερα θα ακολουθήσετε τις σκοπιμότητες της ηγετικής ομάδας η οποία τη μια υποστηρίζει ότι η Βουλή δεν πρέπει να θάβει τις δικογραφίες και την άλλη βάζει κομματική πειθαρχία για να μην ψηφίσετε; Δεν θέλετε να συμβάλετε για να βγει. Όλη η αλήθεια στο φως εκτός αν σας τρέφει το ψέμα και σας προστατεύει το σκοτάδι».

Οπως τόνισε ο κ. Κεγκέρογλου το Κίνημα Αλλαγής «θα επιδιώξει με όλες του τις δυνάμεις την πλήρη διερεύνηση και την απόδοση ευθυνών, αποκρούοντας και εκείνους, που μέσα ή γύρω από την Ν.Δ. προωθούν «διευθετήσεις αμοιβαίας ωφέλειας». Είναι καθήκον της Βουλής να ερευνήσει σε βάθος: ποιος το σχεδίασε, ποιος το υλοποίησε, με τι μέσα και μεθόδους και κυρίως τι επιδίωκε;

Πιστεύω ακράδαντα ότι η δημοκρατία, η δικαιοσύνη και η αλήθεια τελικά νικούν».

Πλήρης κάλυψη Τσίπρα σε Παπαγγελόπουλο

Ο Αλέξης Τσίπρας από το βήμα της Βουλής σε υψηλούς τόνους κάλυψε πλήρως τον Δημήτρη Παπαγγελόπουλο στην απόφαση της Νέας Δημοκρατίας να το παραπέμψει σε προανακριτική επιτροπή και κατηγόρησε τον πρωθυπουργό και τη Νέα Δημοκρατία ως δειλούς για το γεγονός ότι δεν τον συμπεριλαμβάνουν στην έρευνα της προανακριτικής.

Ο κ.Τσίπρας ανέφερε ότι το πραγματικό πρόβλημα της Νέας Δημοκρατίας είναι ο ίδιος και ο ΣΥΡΙΖΑ και ότι ο Δημήτρης Παπαγγελόπουλος είναι το εξιλαστήριο θύμα.

Τσίπρας: «Αν ο Παπαγγελόπουλος στήνει υποθέσεις και στο FBI, τότε χαλάλι του»

Ο κ. Τσίπρας προσπάθησε να διασκεδάσει το χαρακτηρισμό «Ρασπούτιν» που έχει αποδοθεί στον κ. Παπαγγελόπουλο λέγοντας ότι «αν είναι τόσο ικανός και μπορεί να στήνει και υποθέσεις στο FBI τότε χαλάλι του».

«Οι υπουργοί δεν είναι στα έδρανα γιατί είναι δειλοί ρεβανσιστές»

Ο κ. Τσίπρας κατηγόρησε με σφοδρότητα τον Κυριάκο Μητσοτάκη για το γεγονός ότι η κυβέρνηση επέλεξε να μην είναι σήμερα παρούσα στα υπουργικά έδρανα για λόγους συμβολισμού. «Δεν έχουν τα κότσια να είναι στα υπουργικά έδρανα ο πρωθυπουργός, οι υπουργοί ή έστω ένας υφυπουργός. Αποφάσισαν να φύγουν από την αίθουσα, να το βάλουν στα πόδια γιατί όπως αποδεικνύεται είναι και ρεβανσιστές και δειλοί ταυτόχρονα. Η κυβέρνηση δεν είναι παρούσα γιατί ντρέπεται γι’ αυτό που κάνει, δεν έχει τα κότσια, το θάρρος, την πολιτική ευθύνη. Πρόκειται για τον πιο δειλό ρεβανσισμό στην πολιτική ιστορία του τόπου».

Τσίπρας: Ο Μητσοτάκης έκανε το χατίρι του Σαμαρά

Μάλιστα ο κ. Τσίπρας κατηγόρησε τον Κυριάκο Μητσοτάκη ότι στήνει προανακριτική επιτροπή για να κάνει το χατίρι του Αντώνη Σαμαρά. «Στήνετε διαδικασία παραπομπής στο ειδικό δικαστήριο ως σκευωρού του αναπληρωτή υπουργού Δικαιοσύνης αξιοποιώντας την πλειοψηφία που έχετε στην Βουλή. Η απουσία του πρωθυπουργού συνιστά μέγιστη πολιτική δειλία, είχε την υποχρέωση να είναι εδώ για να ακούσει αυτόν που κατονομάζει εδώ και μήνες ως Ρασπούτιν. Μια φορά δειλός που παραπέμπει τον Παπαγγελόπουλο κάνοντας το χατίρι του Σαμαρά και είναι δυο φορές δειλός γιατί δεν έχει το σθένος να παραπέμψει εμένα. Θα το πιείτε το ποτήρι μέχρι τέλος και ειδικά στην επιτροπή σταγόνα σταγόνα θα θυμηθεί ο ελληνικός λαός και την τελευταία υπερτιμολόγηση και την τελευταία υπογραφή που έχουν βάλει τα στελέχη σας, ένα προ σένα θα τα θυμηθούν».

Λιβανός (ΝΔ): Να διαβάσει το Σύνταγμα ο κ. Τσίπρας

“Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης κατηγόρησε τον πρωθυπουργό και την κυβέρνηση για ρεβανσισμό και λιποταξία. Τον κατηγόρησε γιατί δεν καταλαβαίνει τις αρχές της δημοκρατίας”, σχολίασε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ Σπήλιος Λιβανός όσα είπε νωρίτερα ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας ότι ο πρωθυπουργός και η κυβέρνηση απουσιάζουν από τη συζήτηση στη Βουλή, “το έβαλαν στα πόδια και αποδεικνύονται ρεβανσιστές και δειλοί”.

“Η μη υπογραφή της πρότασης όσο και η απουσία του από τη σημερινή διαδικασία και όλων των υπουργών, αποτελούν απόδειξη προσήλωσης στις αρχές της δημοκρατίας και σεβασμού στη διάκριση των εξουσιών”, είπε ο Σπήλιος Λιβανός και τόνισε: “η ανεξαρτησία της νομοθετικής εξουσίας είναι ιερή για τη δική μας παράταξη. Δεν είναι για εσάς, απ΄ό,τι φαίνεται. Είναι ιερό για εμάς και το Σύνταγμα το οποίο θα έπρεπε να διαβάσει ο κ. Τσίπρας, και λέει ότι μόνο η Βουλή έχει την αρμοδιότητα να ασκεί δίωξη κατά όσων διατελούν ή διετέλεσαν μέλη της κυβέρνησης για ποινικά αδικήματα που τέλεσαν κατά την άσκηση των καθηκόντων τους”.

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ επέμεινε ότι η σημερινή διαδικασία είναι καθαρά κοινοβουλευτική, ανήκει στον πυρήνα της εξουσίας του κοινοβουλίου και σε κάθε έναν από τους βουλευτές.

“Εμείς είμαστε αρμόδιοι να αποφασίσουμε αν θα προχωρήσουμε στη σύσταση της ειδικής επιτροπής. Όχι η κυβέρνηση. Τόσο ο πρωθυπουργός όσο και όλοι οι υπουργοί μας, όχι μόνο δεν είναι εδώ σήμερα, για να παρέμβουν, όπως παρεμβαίνατε εσείς και ο συνάδελφός σας ο κ. Καμμένος και ο πρώην υπουργός αλλά δεν υπέγραψαν καν αυτή την πρόταση ακριβώς γιατί είναι καθαρά κοινοβουλευτική διαδικασία”, είπε ο Σπήλιος Λιβανός.

«Η απουσία από την σημερινή διαδικασία του ίδιου και των υπουργών είναι απόδειξη για την προσήλωση τους στις αρχές της Δημοκρατίας και στο σεβασμό της διάκρισης των εξουσιών. Η ανεξαρτησία της νομοθετικής εξουσίας είναι ιερή για την δική μας παράταξη αλλά δεν είναι για την δική σας, είναι όμως ιερή και για το Σύνταγμα και θα έπρεπε ο κ. Τσίπρας να διαβάσει το Σύνταγμα και να δει αν επιτρέπεται να είναι σήμερα παρόντες εδώ υπουργοί. Ο αρχηγός σας έκανε την χειρότερη ομιλία του σήμερα στο κοινοβούλιο».

Λοβέρδος: Ο Τσίπρας απέδειξε πως δεν έχει όριο στη δημαγωγία και την αναισχυντία

“Ο κ. Τσίπρας απέδειξε για μια ακόμη φορά ότι δεν έχει κόφτη, δεν έχει όριο στο ψέμα, τη δημαγωγία και την αναισχυντία”, σχολίασε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του Κινήματος Αλλαγής Ανδρέας Λοβέρδος για όσα είπε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ στη Βουλή αναφορικά με την υπόθεση NOVARTIS και τα ευρήματα των αμερικανικών αρχών.

“Ό,τι είπαν οι κουκουλοφόροι στην Αθήνα, τα λέγανε και στην Αμερική. Τα ίδια πρόσωπα που τα έλεγαν εδώ με κουκούλα, πήγαιναν και τα έλεγαν εκεί, για να πάρουν χρήματα από πιθανή καταδίκη της NOVARTIS στην Αμερική, από τη σχετική αποζημίωση. Για ποσοστά πηγαίνανε”, είπε ο Ανδρέας Λοβέρδος και επισήμανε: “Το FBI διευκρίνισε χίλιες φορές – και ο κ. Στουρνάρας το κατέθεσε αυτό με το υπόμνημα του και στην εισαγγελία του Αρείου Πάγου- ότι ουδέποτε διεξήγαγε έρευνα για Έλληνα πολιτικό. Όσα παρουσίασε εδώ ο κ. Τσίπρας, ως έγγραφα του FBI, είναι τα προϊόντα όλης αυτής της αθλιότητας με τους κουκουλοφόρους, από τους οποίους ο ίδιος προσπάθησε να ωφεληθεί”.

Είναι σκευωρία, επέμεινε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του Κινήματος Αλλαγής και πρόσθεσε: “αυτό που απέδειξε για μια ακόμη φορά σήμερα ο κ. Τσίπρας είναι ότι δεν έχει κόφτη, δεν έχει όριο στο ψέμα, τη δημαγωγία και την αναισχυντία. Δεν ντρέπεται για τίποτα προκειμένου να εξυπηρετήσει τα μικροκομματικά του συμφέροντα”.

Πηγή: iefimerida

Σχόλια Άρθρου