Ψάρεψαν καρχαρία 200 κιλών στην Καβάλα

Με μια έκπληξη ήρθαν αντιμέτωποι οι ψαράδες ενός αλιευτικού στην Καβάλα, όταν σηκώνοντας το αγκίστρι αντίκρισαν έναν μεγάλο καρχαρία-αλεπού, μόλις πέντε μίλια από την ακτή. Το κήτος ξεπερνούσε τα 2 μέτρα και έφτανε τα 200 κιλά, ενώ δεν είναι η πρώτη φορά που αλιεύεται το συγκεκριμένο είδος στα νερά του βορείου Αιγαίου.

Οι καρχαρίες-αλεπούδες είναι γνωστοί και ως αλεποκαρχαρίες, αλεπόσκυλοι και καρχαρίες θεριστές. Είναι μεγάλοι καρχαρίες που βρίσκονται σε εύκρατα και τροπικά νερά ωκεανών σε όλον τον κόσμο.

Εμφανίζονται περισταστιακά στα ρηχά, παράκτια ύδατα, καθώς είναι κυρίως πελαγικά είδη. Προτιμούν τον ανοικτό ωκεανό, χωρίς να πάνε βαθύτερα από 500 μέτρα (1.600 πόδια). Οι κοινοί αλωπίες τείνουν να είναι πιο συχνοί σε παράκτια ύδατα πάνω από την ηπειρωτική υφαλοκρηπίδα

Τρέφονται με ψάρια, καλαμάρια, χταπόδια, μαλακόστρακα και σπάνια με θαλασσοπούλια. Ιδιαίτερο χαρακτηριστικό τους είναι ο μεγάλος άνω λοβός του ουραίου πτερυγίου (εξ ου και θεριστής) που τον χρησιμοποιούν για να «χτυπούν» τα συμπαγή κοπάδια των ψαριών ή ως όπλο για να χτυπούν και να ζαλίζουν μεγάλα θηράματα, ενώ δεν θεωρούνται επικίνδυνοι για τον άνθρωπο.

Δείτε το βίντεο

Πηγή: Zougla

Σχόλια Άρθρου