Στο μικροσκόπιο Τσακαλώτου ο προϋπολογισμός

Από «κόσκινο» περνά τις κυβερνητικές επιλογές του τελικού σχεδίου για τον κρατικό προϋπολογισμό του 2020 ο Ευκλείδης Τσακαλώτος. Ο τέως υπουργός Οικονομικών τιτλοφορεί την ανάρτησή του: «Εγχειρίδιο κατάρτησης προϋπολογισμού για ένα νεοφιλελεύθερο Υπουργό: ”Πόσα να βάλω; Όσα λείπουν”» με «καρφιά» για τη σύνταξή του και τα «ευέλικτα νούμερα» που «δεν χρειάζεται να στέκονται εμπόδιο σε ένα καλό αφήγημα»

Ο Ευκλείδης Τσακαλώτος έγραψε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης:

«Περασμένα ξεχασμένα. Μπορεί να έχεις πει ότι δεν βγαίνουμε από το μνημόνιο, έχουμε το 4ο και πιο σκληρό μνημόνιο, και ότι η οικονομία βουλιάζει αλλά χρειάζεται να ξεχάσεις αυτά τα ρητορικά σχήματα όταν είναι η σειρά σου να μεγαλουργήσεις.

Τα νούμερα είναι πάντα ευέλικτα και δεν χρειάζεται να στέκονται εμπόδιο σε ένα καλό αφήγημα.

Το δημοσιονομικό κενό που υπάρχει δεν πρέπει ποτέ να σε ανησυχεί. Το υπολογίζεις στα 1.9 δις και ως καλός νεοφιλελεύθερος το καλύπτεις με τους γνωστούς τρόπους που σου έμαθαν «οι επαναστάσεις του Reagan και της Thatcher, η Ινδία τη δεκαετία του 1990, η επεκτατική πολιτική του Trump σήμερα, και πιστεύουμε η Βραζιλία τις επόμενες ημέρες, εβδομάδες και μήνες. Και γνωρίζουμε ότι θα λειτουργήσουν και εδώ.» (Mike Pompeo, 5/10/2019, Aθήνα)

Επιλέγεις το ρυθμό ανάπτυξης που σε βολεύει για να αυξηθούν τα έσοδα. Δεν σε επηρεάζει όλη η προηγούμενη εμπειρία των τελευταίων 30 ετών που έχει αποδειχθεί ότι μια μείωση των φόρων επί των επιχειρήσεων ούτε τα έσοδα αυξάνει, ούτε την ανάπτυξη τονώνει. Να έχεις πάντα την βαθιά πίστη ότι αυτή τη φορά θα είναι διαφορετικά.

Μειώνεις τους συντελεστές στις επιχειρήσεις και του χρόνου βλέπουμε τι θα κάνουμε με το κενό.

Από σεμνότητα βλέπεις και άλλα στοιχεία που μπορούν να καλύψουν το κενό. Για παράδειγμα υπόσχεσαι ότι ενάντια σε όλη την ιστορία και πρακτική της παράταξής σου θα γίνεις λιοντάρι στο κυνήγι της φοροδιαφυγής. Και άρα ενσωματώνεις στον προϋπολογισμό 702 εκ από την μείωση της φοροδιαφυγής. Εξάλλου και να αποτύχεις σε έχει καλύψει ο πρωθυπουργός σου με τις δηλώσεις του στο Καστελόριζο: «Το κράτος δεν πρέπει να στέλνει [το ΣΔΟΕ]»

Αυξάνεις τον ΕΝΦΙΑ αλλά να είναι καλά οι φίλοι σου στα ΜΜΕ : «Ο ΕΝΦΙΑ θα αυξάνεται στον Προϋπολογισμό αλλά θα είναι σαν να μην αυξάνεται»

Τέλος, μην αγχώνεσαι για την επόμενη μέρα. Αν δεν σου βγουν όλα τα παραπάνω, εκεί είσαι να αντιμετωπίσεις την όποια δημοσιονομική ανισορροπία προκάλεσες με περικοπές στο κοινωνικό κράτος. Κάποιο συνδικάτο ή κίνημα θα βρεις να κατηγορήσεις ότι φταίει με τις παράλογες και ξεπερασμένες απαιτήσεις του. Κάθε εμπόδιο για καλό».

Η απάντηση του υπουργού Οικονομικών δεν άργησε να έρθει:

«Ο κ. Τσακαλώτος στις 30.07.2019 σε συνεδρίαση της Εθνικής Αντιπροσωπείας δήλωνε ότι ”Σας εξαιρώ κ. Σταϊκούρα από τους ”true believers” που έχουν χάψει, έχουν δαγκώσει τη λαμαρίνα του νεοφιλελευθερισμού”. Σήμερα, σχολιάζοντας το προσχέδιο του προϋπολογισμού γράφει ”Εγχειρίδιο κατάρτισης προϋπολογισμού για ένα νεοφιλελεύθερο Υπουργό”», σημειώνει αρχικά ο υπουργός.

«Η προφανής αντίφαση των ανωτέρω επιβεβαιώνει ότι ο κ. Τσακαλώτος βρίσκεται σε διαρκή ιδεολογικοπολιτική σύγχυση» καταλήγει ο Χρ. Σταϊκούρας.

Χαρίτσης: Καταδεικνύει τη μεροληψία της Ν.Δ. υπέρ των πλουσίων

Σε ανάλογο μήκος κύματος κι ο εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Χαρίτσης, σχολιάζοντας το σχέδιο προϋπολογισμού που κατατέθηκε στη Βουλή.

Σύμφωνα με τον κ. Χαρίτση, ο προϋπολογισμός του κ. Μητσοτάκη καταδεικνύει τα προεκλογικά του ψεύδη και την οριστική εγκατάλειψη της μείωσης των πλεονασμάτων από 3,5% σε 2,5% που είχε πετύχει με τον εγγυητικό λογαριασμό η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ. Ο κ. Μητσοτάκης ξέχασε το 4% ανάπτυξη που υποσχόταν, και προσγειώνεται στο 2,8%», δήλωσε επίσης ο κ. Χαρίτσης.

Play Video

Την ίδια ώρα, η κυβέρνηση εξαντλεί τον μισό περίπου δημοσιονομικό χώρο για τη μείωση του φόρου επιχειρήσεων και μερισμάτων, πράγμα που ευνοεί άνισα τις πολύ μεγάλες επιχειρήσεις με την υψηλή κερδοφορία, υπογράμμισε ο βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, προσθέτοντας ότι η Ν.Δ.:

Όχι μόνο ακυρώνει την περαιτέρω μείωση του ΕΝΦΙΑ κατά 30% για το 2020 της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, αλλά ροκανίζει και τις μειώσεις του 2019, μέσα από τις αυξήσεις των αντικειμενικών αξιών.

Προχωρά στη μείωση ουσιαστικά του αφορολόγητου, αφού πλέον θα απαιτούνται αυξημένες ηλεκτρονικές συναλλαγές κατά 30%, χωρίς να συμπεριλαμβάνονται οι υψηλότατες δαπάνες για ενοίκιο και λογαριασμούς ΔΕΚΟ.

Ακυρώνει την μείωση της προκαταβολής φόρου από 100% στο 50%.

Ακυρώνει την κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης.

Καταργεί τη μείωση ΦΠΑ από το 13% στο 11%.

Τα παραπάνω επιβεβαιώνουν αφενός «τη μεροληψία της κυβέρνησης της Ν.Δ. υπέρ των πλούσιων» κι αφετέρου «τη διάψευση των προσδοκιών των χαμηλών και μεσαίων στρωμάτων για βελτίωση της θέσης τους», τόνισε επίσης ο κ. Χαρίτσης.

Τι προβλέπει το σχέδιο του προϋπολογισμού

Το τελικό σχέδιο του προϋπολογισμού προβλέπει ρυθμό ανάπτυξης 2,8% για το 2020, πρωτογενές πλεόνασμα 3,56% του ΑΕΠ και ανεργία στο 15,6%. Στο 1,2 δισ. ευρώ ανέρχονται τα μέτρα για την αναθέρμανση της οικονομίας, τα οποία σύμφωνα με το οικονομικό επιτελείο δεν δημιουργούν δημοσιονομικό κενό, κάτι που όμως θα κριθεί τελικά στις 15 του μηνός, όταν η Κομισιόν θα αξιολογήσει το προσχέδιο, στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού εξαμήνου.

Επισημαίνεται ότι το δημοσιονομικό συμβούλιο που γνωμοδοτεί επί του προσχεδίου σημειώνει ότι οι στόχοι του είναι πολύ αισιόδοξοι, αλλά εφικτοί.

Πηγή: Η Εφημερίδα των Συντακτών

Σχόλια Άρθρου