Το ΚΚΕ στην «αντι-ΔΕΘ» και το Φεστιβάλ της ΚΝΕ

Μπορεί η φετινή Διεθνής Εκθεση Θεσσαλονίκης να ακυρώθηκε λόγω πανδημίας (ήταν προγραμματισμένη για το διάστημα 5-13/9), ωστόσο αυτό δεν ματαιώνει τις ομιλίες των πολιτικών αρχηγών. Ο Κ. Μητσοτάκης θα παραβρεθεί στη Θεσσαλονίκη με την καθιερωμένη ομιλία, σε περιορισμένο ακροατήριο.

Αυτή αρχικά ήταν να γίνει στις 5/9, τελικά όμως θα πραγματοποιηθεί στο πλαίσιο του πολιτικο-οικονομικού «Thessaloniki HELEXPO Forum» το διήμερο 12 και 13 Σεπτεμβρίου. Ακριβώς εκείνο το Σάββατο, 12/9, ο γενικός γραμματέας της Κ.Ε. του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας θα πάρει μέρος στο συλλαλητήριο και την πορεία του ΠΑΜΕ στη Θεσσαλονίκη, ενώ λίγες μέρες μετά, την Πέμπτη 17/9, θα παρουσιάσει τις θέσεις του ΚΚΕ για την οικονομία και τις γενικότερες εξελίξεις στο πλαίσιο του Fοrum στον χώρο της ΔΕΘ.

Οι άξονες στους οποίους ο κ. Κουτσούμπας θα αναφερθεί είναι ουσιαστικά τα κρίσιμα ζητήματα στα οποία δίνει βάρος το ΚΚΕ, σύμφωνα πάντα με τις πρόσφατες εξελίξεις σε όλα τα επίπεδα: εργασιακό, οικονομικό, υγειονομικό, Παιδεία, εξωτερική πολιτική αλλά και εσωτερική καταστολή. Συγκεκριμένα αυτοί είναι:

α) Η πορεία της πανδημίας και τα μέτρα που χρειάζονται για την προστασία της υγείας του λαού, τόσο στον τομέα της Υγείας (κατάσταση νοσοκομείων, υποδομές, κάλυψη κενών υγειονομικών κ.λπ.) όσο και στις εκπαιδευτικές διαδικασίες με το άνοιγμα των σχολείων αλλά και τα μέτρα μέσα στους εργασιακούς χώρους, τόσο για τους διδάσκοντες όσο και για τους ίδιους τους μαθητές.

Πράγματι, το ΚΚΕ (δεν είναι το μόνο) κατηγορεί την κυβέρνηση για «τζογάρισμα και στην Παιδεία», καταδεικνύοντας το γεγονός πως «δεν πήρε κανένα ουσιαστικό μέτρο προκειμένου να εξασφαλίσει το άνοιγμα των σχολείων με τους καλύτερους δυνατούς όρους για μαθητές, εκπαιδευτικούς και γονείς». «Κι όχι μόνο αυτό: Στριμώχνει μικρούς μαθητές σε κοντέινερ, ακόμα και σε υπόγεια (!), στα ίδια προαύλια με τα Δημοτικά, και δεν δίστασε να ψηφίσει την αύξηση του αριθμού των μαθητών μέχρι και στους 25 ανά τμήμα, διαμορφώνοντας προϋποθέσεις για ακόμα πιο επικίνδυνο συγχρωτισμό». Ταυτόχρονα κάνει λόγο για «δισ. ευρώ που μοιράζει αφειδώς το κράτος στους επιχειρηματικούς ομίλους, με δάνεια, επιχορηγήσεις και διευκολύνσεις», την ίδια στιγμή που στα σχολεία μοιράζει «μια μάσκα, ένα παγουρίνο και μπόλικη ατομική ευθύνη, υπό την απειλή μάλιστα της τιμωρίας των μαθητών».

β) Η πορεία της οικονομικής κρίσης, το πρόβλημα της ανεργίας, του λαϊκού εισοδήματος, των κυβερνητικών μέτρων και η ανάγκη ανάπτυξης της πάλης ενάντια σε αυτά, ενάντια στη θηλιά των χρεών, των πλειστηριασμών κ.λπ. Στο πλαίσιο αυτό, το ΚΚΕ καταγγέλλει και τον «Κώδικα διευθέτησης οφειλών και παροχής δεύτερης ευκαιρίας» που δόθηκε προχθές σε δημόσια διαβούλευση, λέγοντας πως «θέτει οριστικό τέλος σε ό,τι είχε απομείνει από τη δικαστική προστασία της πρώτης κατοικίας της λαϊκής οικογένειας», καθώς «για πρώτη φορά αποκτούν και τα φυσικά πρόσωπα την «πτωχευτική δυνατότητα», με κατεύθυνση την κλιμάκωση των πλειστηριασμών απέναντι στην πρώτη κατοικία και στην κάθε είδους περιουσία της λαϊκής οικογένειας».

γ) Η αποκάλυψη και αντιμετώπιση της έξαρσης του αυταρχισμού και της καταστολής (νόμος για τις διαδηλώσεις, απεργίες κ.λπ.), η υπεράσπιση στοιχειωδών δημοκρατικών δικαιωμάτων και ελευθεριών (κοριοί στα τηλεφωνικά κέντρα, περιορισμός της οικονομικής δράσης του ΚΚΕ), ο αντικομμουνισμός και η αναβίωση των εμφυλιοπολεμικών ψυχώσεων με ευθύνη της κυβέρνησης αλλά και η δίκη της Χρυσής Αυγής, καθώς και ο εναγκαλισμός της κυβέρνησης με ακροδεξιούς.

δ) Η πορεία των ιμπεριαλιστικών αντιθέσεων, των ανταγωνισμών και της τουρκικής προκλητικότητας στο πλαίσιο του ανταγωνισμού της με την αστική τάξη της Ελλάδας, η ανάγκη επαγρύπνησης μπροστά σε έναν νέο κύκλο εντάσεων και πιθανού θερμού επεισοδίου.

Οι άλλες εμφανίσεις

Αυτές θα είναι οι κύριες παρεμβάσεις του Δ. Κουτσούμπα στη ΔΕΘ. Ωστόσο, έως τότε, ο ίδιος θα παραβρεθεί και θα μιλήσει σε εκδηλώσεις και πρωτοβουλίες του κόμματος που θα γίνουν το αμέσως επόμενο διάστημα:

● Την Πέμπτη 3 Σεπτεμβρίου στο Αιγάλεω, στο Αλσος Μπαρουτάδικο θα μιλήσει σε σύσκεψη σωματείων και φορέων για την υγεία και την αντιμετώπιση της πανδημίας.

● Την Κυριακή 6 Σεπτεμβρίου στη Μακρόνησο, θα μιλήσει σε εκδήλωση για τα αποκαλυπτήρια του μνημείου τιμής για όσους βασανίστηκαν, εξορίστηκαν, έχασαν τη ζωή τους και τη σύγχρονη αντικομμουνιστική ψύχωση.

● Το Σάββατο 12 Σεπτεμβρίου θα πάρει μέρος στο συλλαλητήριο και στην πορεία του ΠΑΜΕ στη Θεσσαλονίκη.

● Και την Πέμπτη 17 Σεπτεμβρίου θα παρουσιάσει τις θέσεις του ΚΚΕ στο πλαίσιο του Forum στον χώρο της ΔΕΘ.

Τέλος, ο ίδιος με ομιλία του θα κλείσει τις εκδηλώσεις του φετινού, 46ου Φεστιβάλ ΚΝΕ-Οδηγητή, το Σάββατο 19/9, στο γήπεδο του Παναθηναϊκού στη Λ. Αλεξάνδρας, όπου θα ακολουθήσει συναυλία αφιερωμένη στον Θάνο Μικρούτσικο.

Οι φετινές εκδηλώσεις του φεστιβάλ, σύμφωνα τουλάχιστον με την πληροφόρηση που υπάρχει έως τώρα (αν και στο ΚΚΕ σπάνια αλλάζει κάτι όσον αφορά τον προγραμματισμό), θα πραγματοποιηθούν το τριήμερο 17-18-19 Σεπτεμβρίου, όχι στο πάρκο Τρίτση, όπου γίνονταν τα τελευταία χρόνια, αλλά σε νέους, κατάλληλους χώρους, που θα ανακοινωθούν σύντομα, έχοντας λάβει όλα τα απαραίτητα μέτρα προστασίας. Το δε φετινό σύνθημα του Φεστιβάλ ΚΝΕ θα είναι: «Σοσιαλισμός, για να μπορούμε να ανασαίνουμε, για να νικήσει η ζωή!».

Πηγή: Η Εφημερίδα των Συντακτών

Σχόλια Άρθρου