Υγειονομική βόμβα ο καταυλισμός προσφύγων της Μόριας – Φόβοι επιδημιών λόγω έλλειψης ελέγχων

Αυτή τη στιγμή, το νησί μοιάζει με υγειονομική βόμβα, όπως αναφέρει ο πρώην αστυνομικός διευθυντής και δημοτικός Σύμβουλος Παναγιώτης Βάλεσης. Είναι χαρακτηριστικό ότι δεν υπάρχει στον καταυλισμό κανένας έλεγχος ούτε κάποιος βιολογικός καθαρισμός στα λύματα που βρίσκονται δίπλα στους ανθρώπους.

Παράλληλα, η Μυτιλήνη είναι το τελευταίο νησί – σύμφωνα με τα στοιχεία – σε δραστηριότητα στον οικοδομικό τομέα – καθώς καμία νέα άδεια δεν εκδίδεται εξαιτίας των προσφυγικών ροών – όπως αναφέρει ο πρόεδρος του εμπορικού συλλόγου Παναγιώτης Παπαρίσβας, αλλά και συγχρόνως πρώτο στις γεννήσεις.

Από το 2015 και 2016 που αυξήθηκαν οι προσφυγικές ροές, το νοσοκομείο της Μυτιλήνης καταγράφει πολλές νέες γεννήσεις από γυναίκες που είτε έφτασαν στο νησί έτοιμες να φέρουν στο κόσμο το παιδί τους, είτε έμειναν έγκυες κατά την παραμονή τους εκεί, εντός ή εκτός καταυλισμού.

Οι συνθήκες διαβίωσης μέσα στον καταυλισμό όπου διαμένουν άνθρωποι διαφορετικών πολιτισμών, θρησκειών, εθνοτήτων, παραδόσεων κι ο οποίος φρουρείται και παρακολουθείται από κάμερες, είναι τουλάχιστον άσχημες.

Επιπλέον, οι κάτοικοι του νησιού ζουν τη δική τους πραγματικότητα, πολλές φορές αθέατη από τα όσα δείχνουν στα δελτία ειδήσεων. Όπως υποστηρίζουν πολλοί, το νησί τους είναι στα όριά του. Και μπορεί ένα τμήμα των κατοίκων της πόλης να απολαμβάνει τα οφέλη των ΜΚΟ, το μεγάλο όμως κομμάτι του πληθυσμού βρίσκεται σε κατάσταση αναβρασμού. Οι πολλοί βλέπουν τον τόπο τους να μαραζώνει, ανησυχούν για τις περιουσίες τους και για την ανάπτυξή τους, ενώ εσχάτως υπάρχει έντονος ο φόβος των επιδημιών, λόγω της έλλειψης ιατρικών ελέγχων.

Σπίτια φρούρια

Υπάρχουν κι εκείνοι που είχαν κληρονομήσει τα σπίτια τους από τους παππούδες τους και τους προγόνους τους από την Μικρά Ασία, τα έφτιαξαν, με τα χρόνια αγόρασαν χωράφια για να καλλιεργούν στη Μόρια και έκαναν περιουσίες. Πλέον, πολλοί κάτοικοι του μικρού αυτού χωριού που βρέθηκε στη δίνη της προσφυγικής κρίσης, είτε εγκαταλείπουν τα σπίτια τους, είτε τα μετατρέπουν κανονικά σε «φρούρια», θωρακίζοντάς τα με συρματοπλέγματα.

Πηγή: CNN Greece

Σχόλια Άρθρου