Στο Κάιρο αύριο ο Μητσοτάκης για την τριμερή με Κύπρο και Αίγυπτο -Γιατί δεν πάει σήμερα, ενώ ήταν προγραμματισμένο

Στη σκιά της εντεινόμενης τουρκικής προκλητικότητας στην Νοτιοανατολική Μεσόγειο και τον απόηχο της επίσκεψης του Αμερικανού υπουργού Εξωτερικών Μάικ Πομπέο στην περιοχή, πραγματοποιείται την Τρίτη η 7η τριμερής συνάντηση Ελλάδας, Κύπρου και Αιγύπτου.

Οι τρεις χώρες έχουν βρει κοινό βηματισμό στα ενεργειακά ζητήματα, που είναι κυρίαρχα, ενώ, τηρούν κοινή στάση απέναντι στις παράνομες ενέργειες της Τουρκίας στην κυπριακή ΑΟΖ και δείχνουν την Άγκυρα ως τον παράγοντα αστάθειας στην περιοχή. Το γεγονός αυτό προκαλεί ιδιαίτερο εκνευρισμό στην Τουρκία, καθώς απομονώνεται και μένει χωρίς συμμάχους. Παρόλα αυτά συνεχίζει να λειτουργεί εμπρηστικά τόσο σε επίπεδο δηλώσεων, όσο και ενεργειών. Για σήμερα έχει προαναγγείλει ότι το τουρκικό πλωτό γεωτρύπανο «Γιαβούζ» θα ξεκινήσει νέο γύρο γεωτρήσεων στην ανατολική Μεσόγειο, νότια της Κύπρου.

Η Αθήνα παρακολουθεί στενά τις εξελίξεις με τον υπουργό Εξωτερικών, Νίκο Δένδια, να μεταβαίνει εκτάκτως στην Λευκωσία για επαφές με τον κύπριο ομόλογο του και τον πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκο Αναστασιάδη. Στις συναντήσεις του θα τους ενημερώσει και τα όσα συζητήθηκαν με τον κ. Πομπέο στην Αθήνα και αφορούν τη συμπεριφορά της Τουρκίας και το Κυπριακό.

Την ίδια ώρα ο Κυριάκος Μητσοτάκης που επρόκειτο να επισκεφθεί από σήμερα την Αίγυπτο ακύρωσε την πρώτη ημέρα του ταξιδιού του και θα φτάσει στο Κάιρο κατευθείαν την Τρίτη ώστε να πάρει μέρος στην τριμερή συνάντηση. Το Μέγαρο Μαξίμου επικαλείται τον φόρτο εργασίας του Πρωθυπουργού στην Αθήνα για την αλλαγή στο πρόγραμμα του ταξιδιού, όμως, μπορούμε βασίμως να εικάσουμε ότι ο κ. Μητσοτάκης επιθυμεί να βρίσκεται στην Αθήνα και να έχει διαρκή ενημέρωση για τα τεκταινόμενα. Από το πρωθυπουργικό γραφείο θα είναι σε ανοιχτή γραμμή με τον πρόεδρο Αναστασιάδη, εφόσον κάτι τέτοιο καταστεί αναγκαίο, ενώ θα έχει άμεσα όλη την πληροφόρηση που χρειάζεται για να εκτιμήσει τις κινήσεις του.

Στέλνουν αυστηρό μήνυμα προς την Αγκυρα

Μέσα σε αυτό το κλίμα, μετά το τέλος της συνάντησης των ηγετών Ελλάδας, Κύπρου και Αιγύπτου αναμένεται να σταλεί νέο αυστηρό μήνυμα προς την Άγκυρα για την ανάγκη σεβασμού του διεθνούς δικαίου και ειδικά της αρχής της καλής γειτονίας, ως βάση για την ανάπτυξη των σχέσεων των χωρών της Ανατολικής Μεσογείου. Ειδική αναφορά αναμένεται να υπάρξει στο Κυπριακό, στη βάση μιας λύσης, που δεν μπορεί να περιλαμβάνει τη διατήρηση στρατευμάτων κατοχής στην Κύπρο και θα αφορά μια διζωνική δικοινοτική Ομοσπονδία με μία διεθνή προσωπικότητα, μία κυριαρχία και μία ιθαγένεια.

Αναμένεται επίσης να υπάρξει πρόοδος στις συζητήσεις για την χάραξη της ΑΟΖ μεταξύ Ελλάδας και Αιγύπτου, θέμα που παραμένει σε εκκρεμότητα τα τελευταία χρόνια. Ακόμη, θα υπογραφεί τριμερές εκτελεστικό πρόγραμμα για την επενδυτική συνεργασία Ελλάδας – Κύπρου – Αιγύπτου και αντίστοιχα διμερή προγράμματα (Ελλάδας – Αιγύπτου και Κύπρου – Αιγύπτου).

Πηγή: iefimerida

Σχόλια Άρθρου