Ο Ερντογάν δεν… έλαβε το μήνυμα Πομπέο | Η Εφημερίδα των Συντακτών

Μπορεί ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Μάικ Πομπέο, να προειδοποίησε σήμερα (Σάββατο) την Άγκυρα για την προκλητικότητά της, τονίζοντας ότι είναι παράνομες οι γεωτρήσεις σε διεθνή χωρικά ύδατα, ωστόσο ο πρόεδρος της γειτονικής χώρας, Ταγίπ Ερντογάν, επέλεξε να αγνοήσει το αυστηρό μήνυμα του Αμερικανού αξιωματούχου, δηλώνοντας ότι γίνονται διαπραγματεύσεις για την απόκτηση ακόμα ενός γεωτρύπανου.

«Συνεχίζουμε αδιάκοπα τις εργασίες γεώτρησής μας στην ανατολική Μεσόγειο», είπε καταρχάς ο Ερντογάν μιλώντας στην 29η Σύνοδο Διαβούλευσης και Αξιολόγησης του κόμματος του στο Κιζίλτσαχαμάμ.

Στη συνέχεια, ο Τούρκος πρόεδρος έδωσε λεπτομέρειες από τη δραστηριότητα των γεωτρυπάνων και των πλοίων στην περιοχή.

«Το γεωτρύπανο Φατίχ κατέβηκε κάτω από τα 4 χιλιάδες μέτρα. Πρέπει να κατέβει κι άλλο. Πρώτα ο Αλλάχ θα γίνει και αυτό. Το Γιαβούζ, το οποίο προσθέσαμε φέτος στον στόλο μας, μετά που ολοκλήρωσε την αποστολή του στην Καρπασία, το στείλαμε στη γεώτρηση Μόρφου-1. Το ερευνητικό πλοίο Ορούτς Ρέις ολοκλήρωσε το 30% των ερευνών του ανοιχτά της Αττάλειας».

Τέλος, ο Ερντογάν έδωσε την είδηση για το νέο γεωτρύπανο: «Γίνονται διαπραγματεύσεις για ένα ακόμη γεωτρύπανο, θα προστεθεί και αυτό, και με τρία γεωτρύπανα που θα είναι εξολοκλήρου δικά μας και επομένως δεν θα έχουμε πρόβλημα αναζητώντας γεωτρύπανα από τη διεθνή αγορά να νοικιάσουμε».

Σημειώνεται ότι σήμερα, από την Αθήνα, ο Πομπέο, όταν ρωτήθηκε δύο φορές για την τουρκική προκλητικότητα σε Αιγαίο και Κύπρο, έστειλε το ακόλουθο, ξεκάθαρο μήνυμα στην Άγκυρα:

«Είπαμε στους Τούρκους ότι είναι παράνομες οι γεωτρήσεις σε διεθνή ύδατα… Δεν είναι αποδεκτές τέτοιες ενέργειες.»

Αναφερόμενος στο Αιγαίο, ο Αμερικανός αξιωματούχος σημείωσε ότι «δουλεύουμε και εργαζόμαστε για να μη γίνεται στρατιωτικοποίηση των θεμάτων στο Αιγαίο και να υπάρχει αποκλιμάκωση», υπογραμμίζοντας ότι υπάρχουν συγκεκριμένοι κανόνες.

Επίσης, μιλώντας στο Κέντρο Πολιτισμού του Ιδρύματος Νιάρχος, ο Πομπέο δήλωσε ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες θα αναλάβουν δράση στην περίπτωση που τουρκικές στρατιωτικές δυνάμεις αποβιβαστούν σε ελληνικό νησί.

Πηγή: Η Εφημερίδα των Συντακτών

Σχόλια Άρθρου