Επεισόδια στη Σουηδία μετά το κάψιμο Κορανίου

Επεισόδια ξέσπασαν χθες στο Μάλμο μερικές ώρες αφού απαγορεύτηκε στον επικεφαλής ενός ακροδεξιού κόμματος της Δανίας η είσοδος στο σουηδικό έδαφος, όπου σκόπευε να οργανώσει διαδήλωση κατά των μουσουλμάνων.

Ακροδεξιοί έκαψαν ένα αντίγραφο του Κορανιού, όπως δήλωσε εκπρόσωπος της αστυνομίας στην σουηδική Expressen. Αργότερα διαδηλωτές πέταξαν αντικείμενα εναντίον των δυνάμεων της τάξης και έβαλαν φωτιά σε λάστιχα αυτοκινήτων, στην ίδια περιοχή,, σύμφωνα με τον Ρίκαρντ Λουντκβιστ.

«Περίπου 300 άνθρωποι βρίσκονταν στον δρόμο», ανακοίνωσε λίγο πριν τα μεσάνυχτα η αστυνομία της τρίτης μεγαλύτερης πόλης της Σουηδίας.

Η εφημερίδα Aftonbladet έγραψε ότι την ίδια μέρα σημειώθηκαν στο Μάλμο αρκετές αντιμουσουλμανικές ενέργειες. Μεταξύ άλλων, τρεις άνδρες κλωτσούσαν ένα αντίγραφο του Κορανιού σε πλατεία της πόλης.

Οι ταραχές έγιναν την ώρα που ο Ράσμους Πάλουνταν, επικεφαλής της «Σκληρής γραμμής», ενός ακροδεξιού κόμματος της Δανίας, αναμενόταν να μεταβεί στο Μάλμο για να οργανώσει μια αντιμουσουλμανική διαδήλωση στη διάρκεια της οποίας είχε καλέσει τους υποστηρικτές του να κάψουν το Κοράνι.

«Εκτιμούμε ότι ο Πάλουνταν θα διαπράξει αδικήματα στη Σουηδία. Υπάρχει επίσης κίνδυνος η συμπεριφορά του να αποτελέσει (…) απειλή για τα θεμελιώδη συμφέροντα της κοινωνίας», εξήγησε ο Κάλε Πέρσον, εκπρόσωπος της αστυνομίας του Μάλμο.

Συνελήφθη ο ακροδεξιός πολιτικός

Στον Πάλουνταν απαγορεύτηκε η είσοδος στη Σουηδία για δύο χρόνια. Ωστόσο υποστηρικτές του συγκεντρώθηκαν στο Μάλμο μέσα στην ημέρα και τρεις εξ αυτών συνελήφθησαν με την κατηγορία της υποκίνησης σε ρατσιστικό μίσος, μετέδωσαν σουηδικά μέσα ενημέρωσης.

Σύμφωνα με την αστυνομία, ο Δανός πολιτικός είχε ζητήσει άδεια για την πραγματοποίηση συγκέντρωσης, όμως αυτή δεν έγινε δεκτό με την αιτιολογία ότι δεν μπορεί να διασφαλιστεί «η δική του ασφάλεια ούτε αυτή των περαστικών ή των αντιδιαδηλωτών».

Παρά το γεγονός αυτό ο Πάλουνταν προσπάθησε να πάει στο Μάλμο, συνελήφθη σε κοντινή πόλη. «Με απέλασαν και μου απαγόρευσαν την είσοδο στη Σουηδία για δύο χρόνια. Όμως οι βιαστές και οι δολοφόνοι εξακολουθούν να είναι ευπρόσδεκτοί!», έγραψε ο ίδιος στο Facebook.

Ο Δανός πολιτικός οργανώνει τακτικά συγκεντρώσεις στις οποίες συμμετέχουν λίγοι άνθρωποι για να εκφράσει την αντίθεσή του στη μετανάστευση και τον εξισλαμισμό, όπως καταγγέλλει, της κοινωνίας. Το 2019 προσέλκυσε την προσοχή των μέσων όταν έκαψε ένα Κοράνι πάνω στο οποίο είχε τοποθετήσει κομμάτια μπέικον, επειδή οι μουσουλμάνοι δεν επιτρέπεται βάσει της θρησκείας τους να τρώνε χοιρινό κρέας.

Πηγή: Η Εφημερίδα των Συντακτών

Σχόλια Άρθρου