Καταδίκη σκίτσου αριστερής βουλευτή σε ακροδεξιό περιοδικό της Γαλλίας

Σειρά αντιδράσεων προκάλεσε χθες στην πολιτική ζωή της Γαλλίας ένα σκίτσο ακροδεξιού περιοδικού, το οποίο που αναπαριστά μια Γαλλίδα αριστερή μαύρη βουλευτίνα ως σκλάβο με αλυσίδες στο λαιμό.

Ο Γάλλος πρωθυπουργός Ζαν Καστέξ με tweet του χθες δήλωσε ότι η απεικόνιση αυτή πρέπει να «καταδικαστεί απερίφραστα», προσθέτοντας πως η Ντανιέλ Ομπονό έχει «την υποστήριξη ολόκληρης της κυβέρνησης».

Η ίδια προχθές χαρακτήρισε σε ανάρτησή της«ρατσιστικά σκατά» το σκίτσο που δημοσιεύτηκε στην τελευταία έκδοση του περιοδικού Valeurs Actuelles και τη γαλλική ακροδεξιά ως «απεχθή, ηλίθια και βάρβαρη».

«Στεκόμαστε στο πλευρό της στον αγώνα κατά του ρατσισμού και για το σεβασμό προς όλους τους εκλεγμένους εκπροσώπους της δημοκρατίας», ανέφερε σε ανάρτησή του στο twitter ο Ρισάρ Φεράν, πρόεδρος της γαλλικής Εθνοσυνέλευσης.

Πηγές στο Ελιζέ ανέφεραν ότι ο Εμανουέλ Μακρόν επικοινώνησε με την Ομπονό για να της εκφράσει τη στήριξή του.

«Συγγνώμη»

Το Valeurs Actuelles υπερασπίστηκε το σκίτσο υποστηρίζοντας ότι αποτελούσε μέρος της ετήσιας καλοκαιρινής σειράς μυθοπλασίας στην οποία χαρακτήρες από την πολιτική, την τέχνη ή τα μέσα ενημέρωσης ταξιδεύουν στο χρόνο.

Στο τεύχος αυτό, η Ομπονό ταξιδεύει στον 18ο αιώνα και, σύμφωνα με το περιοδικό, βιώνει «τη φρίκη της δουλείας, όπως οργανώθηκε από τους Αφρικανούς τον 18ο αιώνα».

Στην ανακοίνωσή του απέρριψε ότι είχε ρατσιστικές προθέσεις, σημειώνοντας ωστόσο πως κατανοεί πως η Γαλλίδα βουλευτίνα «πληγώθηκε προσωπικά».«Λυπούμαστε για αυτό και της ζητάμε συγγνώμη».

Πηγή: Η Εφημερίδα των Συντακτών

Σχόλια Άρθρου