Παγκόσμιος συναγερμός μετά τη συμφωνία Τουρκίας – ΗΠΑ για τη Συρία: Πώς θα επηρεάσει την Ευρώπη

Υπενθυμίζεται ότι τα αμερικανικά στρατεύματα τις τελευταίες ώρες άρχισαν να αποχωρούν από τμήματα της βορειοανατολικής Συρίας, μετά το πράσινο φως που έλαβε η Άγκυρα από την Ουάσινγκτον για εισβολή στην χώρα. Την ίδια στιγμή η Τουρκία από την πλευρά της διαμηνύει πως θέλει να πατάξει τα «τρομοκρατικά στοιχεία», και, οι Κούρδοι προειδοποιούν για τις σημαντικές επιπτώσεις της τουρκικής επιχείρησης.

«Η κίνηση από πλευράς της Ουάσινγκτον να δώσει πράσινο φως στην Τουρκία για να εισβάλει ανατολικά του Ευφράτη επιβεβαιώνει ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν έχουν αποφασίσει – το αντίθετο θα έλεγα – να δουν τους περιφερειακούς σχηματισμούς ως προς τα συμφέροντα τους με την Τουρκία εκτός», είπε στο Newsbomb.gr o Κωνσταντίνος Φίλης.

«Το αντίθετο, φαίνεται ότι με διαφόρους τρόπους προσπαθούν να διατηρήσουν την Τουρκία σε δυτική τροχιά και να υπάρχει συνεργασία με τις Ηνωμένες Πολιτείες. Κρίνουν δηλαδή ότι έτσι καλύπτονται καλύτερα τα συμφέροντα τους» εξήγησε.

Σύμφωνα με τον εκτελεστικό διευθυντή τους ΙΔΙΣ, η Τουρκία κινδυνεύει να εμπλακεί σε μία «παγίδα» στη Συρία, υπό την έννοια ότι θα πρέπει να καταφέρει πολλά πράγματα ταυτόχρονα.

Μιλώντας στο Newsbomb.gr, o Κωνσταντίνος Φίλης εξηγεί ότι αυτά είναι τα εξής:

«1ον: Να μην υπάρξει κάποια αντίδραση σοβαρή, πέρα από ίσως κάποιες λεκτικές, από πλευράς του ασαντικού καθεστώτος και των Ρώσων ως προς τη συμφωνία ΗΠΑ-Τουρκίας.

2ον: Το ασαντικό καθεστώς να μην αντιδράσει στην εγκαθίδρυση της Τουρκίας και σε μία ακόμη μία περιοχή – μέσα στα συριακά εδάφη – δη, αυτή τη φορά ανατολικά του Ευφράτη.

3ον: Η Τουρκία θα πρέπει να εξουδετερώσει τους τζιχαντιστικούς θύλακες που παραμένουν στην περιοχή, τους οποίους είχε θέσει υπό έλεγχο το κουρδικό στοιχείο – και προφανώς τώρα δεν θα τους έχει – άρα, αυτοί τζιχαντιστικοί πυρήνες που θα απελευθερωθούν θα πρέπει να εξουδετερωθούν από την Τουρκία. Και αν δούμε τι συμβαίνει στο Ιντλίμπ, η Τουρκία δεν τα έχει καταφέρει καλά, είτε γιατί δεν θέλει, είτε γιατί δεν μπορεί.

4ον: Θα πρέπει να αντέξει σε τυχόν μακράς διαρκείας μάχη και αντιπαράθεση με τους Κούρδους της Συρίας, οι οποίοι είναι ιδιαίτερα αξιόμαχοι, εκτός αν αυτοί αποφασίσουν για τους δικούς τους λόγους να αναδιπλωθούν επιχειρησιακά και να μην βρεθούν απέναντι στην Τουρκία. Εφόσον αυτή τη στιγμή είναι μόνοι τους, αλλά αν και εφόσον υπάρχουν μάχες, καταλαβαίνεται ότι θα δημιουργηθεί πολιτικό πρόβλημα για τον πρόεδρο Ερντογάν στο εσωτερικό της χώρας καθώς αυτές οι μάχες σημαίνουν απώλειες και σε ανθρώπινο δυναμικό.

5ον: Μπορεί σε αντίποινα να υπάρξουν τρομοκρατικά χτυπήματα και ενέργειες μέσα στην Τουρκία και να επανέλθει το ζήτημα της ασφάλειας εντός της χώρας

6ον: Μέσα σε όλα αυτά, η Τουρκία θα πρέπει να βρει τον τρόπο να παραμείνει σε μία περιοχή ανατολικά του Ευφράτη γιατί αλλιώς θα έχει κάνει μια “τρύπα στο νερό” και να επαναφέρει και κάποιους πρόσφυγες, όχι προφανώς το 1 εκατομμύριο που λέει ο Ερντογάν, γιατί αυτό είναι εντελώς αυθαίρετο. Θα έλεγα ότι αυτό είναι “τυράκι” προς τους Ευρωπαίους και τους Αμερικανούς για να υποστηρίξουν τη δημιουργία ζώνης ασφαλείας αλλά δε θα είναι εύκολο να παραμείνει επί μακρόν εκεί η Τουρκία. Ή τέλος πάντων αν παραμείνει επί μακρόν, αυτό προφανώς συνεπάγεται και κάποιους κινδύνους».

Σύμφωνα με τον κ. Φίλη, μετά τις τελευταίες εξελίξεις, η Άγκυρα μπορεί να βρεθεί εκτεθειμένη τρόπον τινά και απέναντι στους Αμερικανούς και τους Ευρωπαίους αφού έχει σχεδόν υποσχεθεί ότι τουλάχιστον 1 εκατομμύριο Σύριοι θα επαναπατριστούν στην περιοχή.

«Προφανώς ο Ερντογάν αυτό θα το ήθελε για να αλλοιώσει δημογραφικά και τους Κούρδους, αλλά από εκεί και πέρα είναι κάτι που δεν είναι εύκολο και προφανώς αν δεν στεφθεί με επιτυχία αυτό το εγχείρημα θα είναι και ίδιος αρκετά» εξήγησε στο Newsbomb.gr ο κ. Φίλης.

Ερντογάν: Θα «χτυπήσουμε» ξαφνικά μία νύχτα

Μιλώντας σε δημοσιογράφους στην Άγκυρα πριν αναχωρήσει για μια επίσκεψη στη Σερβία, ο Ερντογάν δήλωσε πως σχεδιάζει να επισκεφθεί την Ουάσινγκτον για να συναντηθεί με τον Τραμπ μέσα στο πρώτο δεκαπενθήμερο του Νοεμβρίου. Είπε πως θα συζητήσουν σχέδια για την «ασφαλή ζώνη» και προσέθεσε πως στη διάρκεια της επίσκεψης αυτής ελπίζει να επιλύσει τη διένεξη γύρω από τα μαχητικά αεριωθούμενα F-35.

Ο Ερντογάν δήλωσε, ακόμη, πως η τουρκική επίθεση στη βόρεια Συρία μπορεί να εξαπολυθεί ανά πάσα στιγμή.

«Είναι μια φράση την οποία επαναλαμβάνουμε συνεχώς: μπορεί να μπούμε (στη Συρία) οποιαδήποτε νύκτα χωρίς προειδοποίηση. Δεν υπάρχει θέμα να ανεχθούμε περισσότερο τις απειλές που προέρχονται απ’ αυτές τις τρομοκρατικές οργανώσεις», δήλωσε ο Ερντογάν.

Σκληρή στάση Τσαβούσογλου

Ο εκπρόσωπος της προεδρίας της Τουρκίας Ιμπραήμ Καλίν ανέφερε ότι η σχεδιαζόμενη στρατιωτική επιχείρηση έχει στόχο να εκκαθαριστούν τρομοκρατικά στοιχεία από την περιοχή των συνόρων και να επιστρέψουν Σύροι πρόσφυγες, χωρίς να τεθεί υπό αμφισβήτηση η συριακή εδαφική ακεραιότητα.

Την ίδια γραμμή τήρησε και ο επικεφαλής της τουρκικής διπλωματίας, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, εκφράζοντας την αποφασιστικότητα της Άγκυρας να καθαρίσει τα σύνορά της με τη Συρία από τους μαχητές και να εγγυηθεί την ασφάλεια της χώρας.

«Από την έναρξη της κρίσης στην Συρία, υποστηρίζαμε την εδαφική ακεραιότητα της Συρίας και θα συνεχίσουμε να το κάνουμε και στο εξής. Είμαστε αποφασισμένοι να προστατεύσουμε τη δική μας (…) ασφάλεια καθαρίζοντας την περιοχή αυτή από τους τρομοκράτες», σημείωσε ο Τσαβούσογλου.

«Θα συμβάλουμε στην ειρήνη και την σταθερότητα στη Συρία», πρόσθεσε σε μήνυμά του στο Twitter.

ΗΠΑ: Δεν θα υπερασπιστούμε τους Κούρδους μαχητές

Αμερικανός αξιωματούχος διευκρίνισε πως οι Ηνωμένες Πολιτείες ενημέρωσαν τον διοικητή των υπό κουρδική διοίκηση Συριακών Δημοκρατικών Δυνάμεων (SDF) πως οι αμερικανικές δυνάμεις δεν θα τις υπερασπιστούν έναντι των επικείμενων τουρκικών επιθέσεων.

Ο αξιωματούχος, μιλώντας στο Reuters, δήλωσε πως οι αμερικανικές δυνάμεις αποχώρησαν από δύο θέσεις παρατήρησης στο Τελ Αμπιάντ και το Ρας αλ Αΐν στη βορειοδυτική Συρία, κατά μήκος των τουρκικών συνόρων. Οι άλλες αμερικανικές δυνάμεις στην περιοχή εξακολουθούν προς το παρόν να βρίσκονται στις θέσεις τους, δήλωσε ο αξιωματούχος.

Προειδοποιήσεις από τους Κούρδους

Την ίδια ώρα ωστόσο, οι Κούρδοι της Συρίας προειδοποίησαν για τις επιπτώσεις μίας τουρκικής επιχείρησης στην περιοχή. Όπως ανέφεραν, η εισβολή θα επιφέρει μια μείζονα επανεμφάνιση της τζιχαντιστικής οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος, ενώ επιβεβαίωσαν πως οι αμερικανικές δυνάμεις άρχισαν να αποσύρονται από τις περιοχές κοντά στα τουρκικά σύνορα στη βόρεια Συρία.

Μια τουρκική στρατιωτική επιχείρηση θα ακύρωνε χρόνια καρποφόρων μαχών των Συριακών Δημοκρατικών Δυνάμεων (SDF), συμμαχίας Κούρδων και Αράβων μαχητών, εναντίον του ISIS και θα επέτρεπε στους αρχηγούς της οργάνωσης, που βρίσκονται ακόμη στη ζωή, να βγουν από την κρυψώνα τους, εξήγησαν οι SDF σε ανακοίνωση που εξέδωσαν.

«Οι αμερικανικές δυνάμεις δεν τήρησαν τις δεσμεύσεις τους και απέσυραν τις δυνάμεις τους από τις περιοχές στα σύνορα με την Τουρκία και η Τουρκία ετοιμάζεται τώρα για μια επιχείρηση εισβολής στη βόρεια και ανατολική Συρία», αναφέρεται, επίσης, στην ανακοίνωση των SDF.

OHΕ: Προετοιμαζόμαστε για το χειρότερο

Οι εξελίξεις σχολιάστηκαν και από τον ΟΗΕ, που δήλωσε ότι πως «προετοιμάζεται για το χειρότερο» στη βόρεια Συρία.

«Δεν ξέρουμε τι θα συμβεί (…) Προετοιμαζόμαστε για το χειρότερο», δήλωσε ο Πάνος Μουμτζής, συντονιστής ανθρωπιστικών υποθέσεων του ΟΗΕ για τη Συρία, στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στη Γενεύη.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr

Πηγή: Newsbomb.gr

Σχόλια Άρθρου