Πώς βλέπει ένας Έλληνας διεθνολόγος τις εξελίξεις με Τουρκία, ΗΠΑ και Συρία

«Αν δείχνει σε κάτι σταθερότητα ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, είναι στην απροθυμία του να εμπλακούν οι ΗΠΑ σε οποιουδήποτε είδους σύρραξη στρατιωτικής φύσης, που μπορεί να λαμβάνει χώρα ανά τον κόσμο».

Ο Κωσταντίνος Φίλης, εκτελεστικός διευθυντής Ερευνητικών Προγραμμάτων στο Ινστιτούτου Διεθνών Σχέσεων (ΙΔΙΣ), συνοψίζει με αυτόν τον τρόπο τις εκτιμήσεις του για το πώς μπορεί να μεταφράσει ένας διεθνολόγος τις εξελίξεις των τελευταίων εικοσιτετραώρων, σε ό,τι αφορά τη συνεννόηση ΗΠΑ και Τουρκίας για το ενδεχόμενο ανάληψης στρατιωτικής, μεταξύ άλλων δράσης, από τη γείτονα στη Συρία.

Μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό του ΑΠΕ- ΜΠΕ, «Πρακτορείο 104,9FM», ο κ. Φίλης τόνισε: «ουσιαστικά αυτό που προέκυψε από το τηλεφώνημα μεταξύ Τραμπ και Ερντογάν -μένει να δούμε, χωρίς απαραίτητα αυτή να είναι η επιλογή τους, εάν θα εξελιχθεί σε «παγίδα» για την Τουρκία- είναι πως η Τουρκία αναλαμβάνει να εισβάλει στα ανατολικά του Ευφράτη εντός συριακής επικράτειας, έχοντας απέναντί της τους Κούρδους της Συρίας, οι οποίοι είναι αρκετά αξιόμαχοι και προφανώς βάζοντας απέναντί της το καθεστώς στη χώρα, που αν και λίγα μπορεί να κάνει, έχει την υποστήριξη της Ρωσίας».

Δεν παραλείπει να τονίσει πως μέσα στο επόμενο χρονικό διάστημα είναι σημαντικό «να δούμε πώς θα αντιδράσουν Μόσχα και Τεχεράνη σε αυτή την εισβολή που αποφασίστηκε μεταξύ Τουρκίας και ΗΠΑ, εάν έχουν λάβει γνώση και κυρίως ποια θα είναι η θέση που θα πάρουν».

Συμφωνία ΗΠΑ και Τουρκίας: «Είναι πολλά τα ερωτήματα μέχρι στιγμής»

Σχολιάζοντας τα σημεία ενδιαφέροντος, όπως αυτά προκύπτουν από τη συμφωνία, ο κ. Φίλης εξηγεί πως με βάση τις μέχρι τώρα πληροφορίες η Τουρκία «αναλαμβάνει να εξουδετερώσει τα όποια τζιχαντιστικά στοιχεία υπάρχουν στην περιοχή», μια διαδικασία που σύμφωνα με τον εκτελεστικό διευθυντή Ερευνητικών Προγραμμάτων στο ΙΔΙΣ, «μπορεί να αποδειχθεί ατέρμονη, δίχως να μπορεί να γνωρίζει κάποιος εάν θα αποδειχθεί απολύτως νικηφόρα». Εξέλιξη που θέλει και τις ΗΠΑ «να αποτραβιούνται από το μέτωπο της Συρίας, δίχως όμως να είναι γνωστό εάν θα υπάρξει και απόσυρση των δυνάμεων που έχουν οι ΗΠΑ στην περιοχή».

«Εφόσον έχει δοθεί κάποιου είδους συγκατάθεση από την πλευρά των Αμερικανών, προφανώς θα έχει υπάρξει και κάποια συνεννόηση για την τύχη των Αμερικανών στρατιωτών, ώστε να μη βρεθούν σε αντιμαχόμενα πυρά και να δούμε έναν νατοϊκό στρατό να στρέφεται εναντίον ενός άλλου», προσθέτει αναφερόμενος σε έναν κρίσιμο, επιδραστικό ειδικά το τελευταίο έτος παράγοντα, αυτόν της παραμονής μείγματος προσωπικού των αμερικανικών δυνάμεων που βρίσκονται στη συγκεκριμένη περιοχή, ενώ είχαν υπάρξει προ μηνών οι πληροφορίες πως θα αποχωρούσαν.

Σε κάθε περίπτωση δε, ο κ. Φίλης σημειώνει πως οι εξελίξεις του τελευταίου 24ώρου σε σχέση με την πιθανότητα ανάληψης στρατιωτικής δράσης από την Τουρκία ανατολικά του Ευφράτη είναι τέτοιες, που δύνανται να δημιουργήσουν «μια νέα πραγματικότητα στη συριακή επικράτεια», μια πραγματικότητα όμως που ο Έλληνας διεθνολόγος εξηγεί πως «έχει πάρα, μα πάρα πολλά ερωτηματικά και πάρα πολλές αμφιβολίες για το πού θα “καθίσει η μπίλια”».

Σε σχέση δε με άλλα τμήματα των εμπλεκόμενων δυνάμεων στην περιοχή, ο κ. Φίλης ολοκληρώνει την ανάλυση της θέσης των στην καθημαγμένη χώρα με τον έναν παράγοντα που βρίσκεται σε μια ιδιότυπη θέση μετά τη συμφωνία ΗΠΑ-Τουρκίας για ανάληψη δράσης, αυτόν των δυνάμεων κουρδικής προέλευσης. Ο λόγος για τους YPG (Yekîneyên Parastina Gel ήτοι Μονάδες Προστασίας του Λαού), της στρατιωτικής κουρδικής πολιτοφυλακής, που η Τουρκία αποκαλεί «τρομοκρατική», δύναμης που λειτούργησε όμως ως proxy σύμμαχος των ΗΠΑ.

Ο κ. Φίλης περιγράφει πως εφόσον τα δεδομένα μετασχηματιστούν, όπως φαίνεται να γίνεται με την επικοινωνία ΗΠΑ-Τουρκίας, «ουσιαστικά στρέφουν τους Κούρδους στην αγκαλιά του Άσαντ και των Ρώσων». «Αυτοί θα πρέπει, προκειμένου να προστατευτούν από την Τουρκία, να βρουν μια νέα προστάτιδα δύναμη και δεν είναι πολλές οι επιλογές που έχουν», σημειώνει επί της έτερης αυτής, -με σημαντική παρουσία επιχειρησιακά- επιδρούσας παραμέτρου στην περιοχή ο εκτελεστικός διευθυντής ερευνητικών προγραμμάτων στο ΙΔΙΣ.

Πηγή: Newsbeast.gr

Σχόλια Άρθρου