Στην Αίγυπτο την Τρίτη ο Μητσοτάκης

Για την Αίγυπτο θα αναχωρήσει το πρωί της προσεχούς Τρίτης ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης.

Ο πρωθυπουργός θα μεταβεί στο Κάιρο προκειμένου να συμμετάσχει στην 7η Τριμερή Σύνοδο Αιγύπτου – Ελλάδας – Κύπρου και πέρα από τις επαφές του με τους ηγέτες των δυο χωρών, θα έχει συναντήσεις και με μέλη της ελληνικής κοινότητας του Καΐρου.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης επισκέπτεται την πρωτεύουσα της Αιγύπτου σε μια περίοδο που κορυφώνεται η αντιπαράθεση για τα ενεργειακά στην ανατολική Μεσόγειο. Υπενθυμίζεται ότι η Αίγυπτος πήρε σαφή θέση με ανακοίνωσή της στο ζήτημα των τουρκικών προκλήσεων στην ΑΟΖ της Κύπρου.

Αίγυπτος: Παραβιάζονται τα κυριαρχικά δικαιώματα της Κύπρου

Στην ανακοίνωση που εξέδωσε το αιγυπτιακό ΥΠΕΞ, λίγα εικοσιτετράωρα πριν την επίσκεψη του Κυριάκου Μητσοτάκη, τονίζεται ότι «η Αίγυπτος επιβεβαιώνει τα δικαιώματα και την κυριαρχία της Κυπριακής Δημοκρατίας αναφορικά με τους πόρους της στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο, συμπεριλαμβανομένων των περιοχών στις οποίες η Κύπρος έχει παραχωρήσει άδειες για διερεύνηση πετρελαίου και φυσικού αερίου».

Ο εκπρόσωπος του ΥΠΕΞ της Αιγύπτου καταδίκασε απερίφραστα τις μονομερείς ενέργειες που παραβιάζουν τα κυπριακά δικαιώματα ενώ προειδοποίησε ότι το Κάιρο «είναι εναντίον της συνέχισης οποιωνδήποτε μονομερών ενεργειών που παραβιάζουν τα κυπριακά δικαιώματα και απειλούν την ασφάλεια και τη σταθερότητα της περιοχής της Ανατολικής Μεσογείου, υπογραμμίζοντας την ανάγκη σεβασμού και εφαρμογής των κανόνων και των διατάξεων του διεθνούς δικαίου».

Πηγή: iefimerida

Σχόλια Άρθρου