Συρία: Χιλιάδες Τούρκοι στρατιώτες έχουν αναπτυχθεί κατά μήκος των συνόρων

Ανεβαίνει το πολιτικό θερμόμετρο για το συριακό με τις ΗΠΑ να κάνουν… χώρο στην Τουρκία για να ξεκινήσει στρατιωτική εισβολή στη Βόρεια Συρία με στόχο την εξόντωση των τρομοκρατών του Ισλαμικού Κράτους.

Η αμερικανική κυβέρνηση δίνει τις… ευλογίες της στην Άγκυρα για μία στρατιωτική επέμβαση «σύντομα» στη βόρεια Συρία ενώ, ήδη, όπως μεταδίδει το αμερικανικό δίκτυο CNΒC, η κυβέρνηση της Τουρκίας έχει συγκεντρώσει τουρκικά στρατεύματα κατά μήκος των συνόρων της με τη Συρία.

Η Ουάσινγκτον διαμηνύει ότι αποχωρεί από το συριακό έδαφος, όπως επίσης και ότι δεν θα εμπλακεί στις στρατιωτικές επιχειρήσεις που αναμένεται να ξεκινήσει «σύντομα» η Τουρκία κατά της Συρίας και καλεί τον Ερντογάν στην Ουάσινγκτον τον Νοέμβριο. Είχε προηγηθεί τηλεφώνημα των δύο ηγετών, με τον Ερντογάν να εκφράζει την απογοήτευσή του για την αποτυχία των αμερικανικών στρατευμάτων να εφαρμόσουν τη συμφωνία μεταξύ των δύο εθνών.

Τραμπ και Ερντογάν θα συζητήσουν τον ερχόμενο μήνα για την δημιουργία μιας ζώνης ασφαλείας ανατολικά του Ευφράτη.

Το γεγονός όμως ότι η Ουάσινγκτον έκανε στροφή 180 μοιρών, επιτρέποντας στην Τουρκία να επέμβει στρατιωτικά στη Συρία και η ίδια να αποσύρει τα στρατεύματά της από το συριακό έδαφος, βρίσκει αντίθετους πολλούς Αμερικανούς αξιωματούχους, όπως αναφέρει το δίκτυο CNN.

«Οποιαδήποτε ασυντόνιστη στρατιωτική επιχείρηση από την Τουρκία θα προκαλούσε σοβαρή ανησυχία, καθώς θα υπονόμευε το κοινό μας συμφέρον για μια ασφαλή βορειοανατολική Συρία και την εξόντωση των τρομοκρατών του Ισλαμικού Κράτους», δήλωσε πρόσφατα ο εκπρόσωπος του Πενταγώνου Σιν Ρόμπερτσον.

Εκμεταλλευόμενος την εσωτερική διαφωνία στους κόλπους της αμερικανικής κυβέρνησης, ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν έσπευσε να κατηγορήσει το στενό περιβάλλον του Αμερικανού προέδρου, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι δεν υπάκουσε στην πολιτική που προωθεί ο Τραμπ για το συριακό.

Όπως επισημαίνει η τουρκική εφημερίδα “Hurriyet”, o Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν επέκρινε την κυβέρνηση της Ουάσινγκτον ότι δεν υπάκουσε στην πολιτική για το συριακό που προωθεί ο Τραμπ ανατολικά του Ευφράτη στη Συρία.

«Ο Tραμπ έθεσε το θέμα της απόσυρσης των αμερικανικών στρατευμάτων, όσοι είναι δίπλα του δεν ακολούθησαν μέχρι τώρα τις εντολές», δήλωσε ο Ερντογάν, μιλώντας σε συνεδρίαση μελών του κυβερνώντος κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (ΑΚΡ) στην Άγκυρα.

«Δυστυχώς, τρομοκρατικές οργανώσεις όπως το PKK, το PYD και το YPG εξακολουθούν να δρουν στην περιοχή», πρόσθεσε.

Ο Ερντογάν υπενθύμισε επίσης ότι το Τραμπ είναι ο μόνος που έχει ταχθεί υπέρ της δημιουργίας μιας ασφαλούς ζώνης 20 χιλιομέτρων στη βόρεια Συρία.

Σε μια δημοσίευση Twitter τον Ιανουάριο, ο Αμερικανός πρόεδρος πρότεινε τη δημιουργία μιας ασφαλούς ζώνης 32 χιλιομέτρων στην ανατολική περιοχή της Συρίας στην περιοχή του Ευφράτη.

Η επιχείρηση της Τουρκίας στοχεύει στην εκκαθάριση της υποστηριζόμενης από τις ΗΠΑ κουρδικής πολιτοφυλακής (YPG), μακριά από τα σύνορα της Τουρκίας, όπως αναφέρει η εφημερίδα “Daily Sabah” και προσθέτει: «Η Άγκυρα θεωρεί το YPG ως τρομοκρατική ομάδα που συνδέεται με το Κουρδικό Εργατικό Κόμμα (PKK), το οποίο έχει αγωνιστεί για περισσότερο από τρεις δεκαετίες στο τουρκικό κράτος. Αλλά οι ΗΠΑ υποστηρίζουν το YPG και πιστώνουν τους Κούρδους για να βοηθήσουν στην νίκη του ISIS στη Συρία.

Την ίδια ώρα, η τουρκική εφημερίδα «Hurriyet» υπενθυμίζει στους αναγνώστες της ότι η Τουρκία φιλοξενεί σήμερα περίπου 3,6 εκατομμύρια πρόσφυγες από τη Συρία, περισσότερους από οποιαδήποτε άλλη χώρα στον κόσμο.

Σιο μεταξύ, χιλιάδες Κούρδοι της Συρίας διαδήλωσαν χθες κατά των απειλών Τουρκίας για τη σχεδιαζόμενη επιχείρηση εναντίον των εδαφών τους, στη βόρεια Συρία.

«Κάτω ο Ερντογάν» και «Κάτω η κατοχή», φώναζαν οι διαδηλωτές που είχαν συγκεντρωθεί στα σύνορα, κοντά στην κοινότητα Ρας αλ Αΐν.

Οι κουρδικές αρχές που ελέγχουν μεγάλες εκτάσεις βόρεια της Συρίας προειδοποιούν για τις συνέπειες που θα μπορούσε να έχει μια πιθανή στρατιωτική επίθεση για τον καταυλισμό των εκτοπισμένων, όπου φιλοξενούνται χιλιάδες άνθρωποι –μεταξύ των οποίων πολλές γυναίκες και μικρά παιδιά– οι οποίοι συνδέονται με το Ισλαμικό Κράτος.

Με πληροφορίες από: www.cnbc.com, www.dw.com, www.hurriyetdailynews.com

Πηγή: Πρώτο ΘΕΜΑ

Σχόλια Άρθρου