Συρίγος στον ΘΕΜΑ 104,6: Η τουρκική γεώτρηση στην Κυπριακή ΑΟΖ μπορεί να οδηγήσει σε πολεμική σύγκρουση

Την ανησυχία του ότι οι τουρκικές γεωτρήσεις στο οικόπεδο 7 της Κυπριακής ΑΟΖ μπορούν να οδηγήσουν και πολεμική σύγκρουση εξέφρασε στον ΘΕΜΑ 104,6 ο καθηγητής Διεθνούς Δικαίου και βουλευτής της ΝΔ Άγγελος Συρίγος.

«Πάρα πολύ το τραβάνε το σχοινί με το Γιαβούζ. Οι Τούρκοι δεν θα σταματήσουν. Η εκτίμησή μου είναι ότι θα πάνε στο βόρειο τμήμα του τεμαχίου 7 της Κυπριακής ΑΟΖ και θα πάνε και θα κάνουν γεώτρηση. Αυτό μπορεί να οδηγήσει και σε πολεμική σύγκρουση» είπε αρχικά ο κ. Συρίγος.

Σε ερώτηση, δε, αν σε μια τέτοια εξέλιξη θα υπάρξει εμπλοκή και της Ελλάδας, η απάντηση ήταν καταφατική: «Με εμπλοκή και της Ελλάδας και της Γαλλίας».

«Σας θυμίζω ότι όταν την άνοιξη του 2018 μπήκε το πλοίο της ιταλικής ΕΝΙ και τότε βγήκαν τρία τουρκικά πλοία και το σταμάτησαν και μετά η ΕΝΙ έβαλε στο παιχνίδι και την γαλλική TOTAL. Αυτή τη στιγμή δεν παραβιάζονται τα δικαιώματα της κυπριακής δημοκρατίας αλλά και τα δικαιώματα των δύο εταιρειών» εξήγησε ο κ. Συρίγος.

Σε νέα ερώτηση για τις εξελίξεις που μπορεί να φέρει η γεώτρηση στο οικόπεδο 7 ο βουλευτής της ΝΔ επανέλαβε «θεωρώ ότι αυτό το πράγμα μπορεί να οδηγήσει σε σύγκρουση» ενώ, κληθείς να διευκρινίσει την εμπλοκή της Ελλάδας, απάντησε «η Ελλάδα είναι εκ των πραγμάτων μπλεγμένη εκεί. Δεν είναι θέμα αν μπορούμε ή δεν μπορούμε. Η στρατιωτική εμπλοκή θα κριθεί από την πολιτική ηγεσία».

«Θα είναι σύντομες οι εξελίξεις. Ο Ερντογάν αυτή τη στιγμή καθοδηγείται από μια μικρή ομάδα 10 ατόμων και στα εσωτερικά και τα εξωτερικά θέματα και θυμίζει γκρουπούσκουλα Μαοϊκά που λένε και συζητούν τα ίδια πράγματα για να πείσουν τους εαυτούς τους. Ο Ερντογάν σκέφτεται θα κάνω ζώνη στη Συρία, θα πάω στην Κυπριακή ΑΟΖ και αναρωτιέται αν μπορώ να αντέξω δύο ταυτόχρονα μέτωπα αλλά ο ίδιος δεν το βλέπει αυτό παρά την προφανή αρνητική απάντηση» κατέληξε ο καθηγητής Διεθνούς Δικαίου.

Πηγή: Πρώτο ΘΕΜΑ

Σχόλια Άρθρου