Τραμπ για Βόρεια Συρία: «Ας επιλύσουν την κατάσταση οι Τούρκοι και οι Κούρδοι»

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ υπεραμύνθηκε της πρότασης που έλαβε η κυβέρνησή του να αποσύρει τα αμερικανικά στρατεύματα από τη βόρεια Συρία. Ο Ντ. Τραμπ με σειρά αναρτήσεών του στο Twitter επεσήμανε πως θέλει να αφήσει στους πρωταγωνιστές που εμπλέκονται στη σύγκρουση (δηλαδή τους Τούρκους και του Κούρδους) την ευθύνη να «επιλύσουν την κατάσταση». Παράλληλα ο πρόεδρος των ΗΠΑ στράφηκε κατά της Ε.Ε. δηλώντας πως της έκανε «μεγάλη χάρη» με την εξουδετέρωση του ISIS.

«Η Τουρκία, η Ευρώπη, η Συρία, το Ιράν, το Ιράκ, η Ρωσία και οι Κούρδοι πρέπει τώρα να επιλύσουν την κατάσταση και να δουν τι θέλουν να κάνουν με τους συλληφθέντες μαχητές του ISIS στη ”γειτονιά” τους. Μισούν όλοι τον ISIS, είναι εχθροί για χρόνια. Είμαστε 7.000 μίλια μακριά και θα συντρίψουμε και πάλι τον ISIS αν έλθουν οπουδήποτε κοντά μας» ανέφερε χαρακτηριστικά σε tweet του.

Σημειώνεται πως ο Λευκός Οίκος ανακοίνωσε την αποχώρηση των Αμερικανών στρατιωτών από τη βόρεια Σύρια, ανοίγοντας τον δρόμο για μια τουρκική στρατιωτική επίθεση εναντίον των Κούρδων.

«Οι Κούρδοι πολέμησαν μαζί μας, αλλά τους καταβλήθηκαν τεράστια ποσά και εξοπλισμός για να το κάνουν. Πολεμούν εναντίον της Τουρκίας δεκαετίες τώρα», έγραψε ο Τραμπ σε άλλο tweet και στη συνέχεια πρόσθεσε: «Περίμενα σχεδόν 3 χρόνια, αλλά είναι καιρός για εμάς να βγούμε από αυτούς τους γελοίους Ατελείωτους Πολέμους, πολλοί από τους οποίους είναι ανάμεσα σε φυλές, και να φέρουμε τους στρατιώτες μας στην πατρίδα. Θα πολεμήσουμε όπου είναι προς το συμφέρον μας και θα πολεμάμε μόνο για να νικήσουμε».

Εστιάζοντας στους ευρωπαίους τζιχαντιστές που κρατούνται από τους Κούρδους, ο πρόεδρος των ΗΠΑ εξήγησε πως η Ευρώπη είχε ζητήσει από τις ΗΠΑ να τους κρατήσει. «Είπα όχι σας κάναμε μεγάλη χάρη και τώρα θέλετε εμείς να τους κρατήσουμε σε φυλακές των ΗΠΑ με τεράστιο κόστος. Είναι δικοί σας για να τους δικάσετε», έγραψε.

Με πληροφορίες από: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Πηγή: Zougla

Σχόλια Άρθρου